ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το ρόλο των πολυμετοχικών Αναπτυξιακών Ανωνύμων Εταιρειών στην Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη εξέτασε στη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ. της HEL.A.D.A. (Ελληνική Ένωση Αναπτυξιακών Εταιρειών).
Στη συνεδρίαση που έγινε στα γραφεία της ΕΝ.ΠΕ υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και Προέδρου του Δ.Σ της Ένωσης Αναπτυξιακών Εταιρειών κ. Π. Τατούλη, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Σγουρός, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. K. Ασκούνης καθώς και δήμαρχοι μέλη Δ.Σ. της HELADAκαι τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι οι πολυμετοχικές ανώνυμες αναπτυξιακές εταιρείες "παρέχουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία και λειτουργούν συμπληρωματικά στους ΟΤΑ ιδιαίτερα στον προγραμματισμό, την ωρίμανση και την υλοποίηση έργων. Αναπτύχθηκαν ως μηχανισμοί ευέλικτοι μέσω των οποίων η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δημοσίου.
Σήμερα, έχοντας μπροστά μας τη μεγάλη πρόκληση του νέου ΕΣΠΑ η χρησιμότητα των εταιρειών αυτών είναι πολύ σημαντική καθώς τα νέα προγράμματα προβλέπουν παρεμβάσεις που όχι μόνο οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αλλά το σύνολο των φορέων έχει πολύ λίγη εμπειρία."
Στην εισήγηση του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Πέτρος Τατούλης ανέφερε:
"Υπάρχει και άλλος δρόμος για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο από την κρίση στον οποίο οι πολυμετοχικές Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο υποστήριξης της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης.
Οι Εταιρείες μέλη μας είναι εργαλεία της Αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονα μοχλεύουν και κινητοποιούν ιδιωτικά κεφάλαια.
Δεν επιχορηγούνται από το κράτος και τους ΟΤΑ , δεν συμπεριλαμβάνονται στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης , είναι οργανωμένες και λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αμείβονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν.
Αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την ελληνική περιφέρεια και πυρήνες τεχνογνωσίας απαραίτητοι για την έξυπνη εξειδίκευση τη νέα προγραμματική περίοδο.
Αποτελούν για την Ελληνική περιφέρεια το ζωντανό παράδειγμα -όπου το Ελληνικό κράτος αποκέντρωσε πόρους και αρμοδιότητες οι τοπικές κοινωνίες έκαναν μικρά θαύματα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής."