Μαρκόπουλος Θεόδωρος

Μαρκόπουλος Θεόδωρος
Αντιπρόεδρος Εποπτικoύ Συμβουλίου 2014-2019 - Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας







Γεωπόνος, Μ.Sc. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1968. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Κεσίδου και πατέρας του 15χρονου Αλέξη. Υπηρέτησε την θητεία του στον Στρατό Ξηράς (ΤΘ) από το 1990 έως το 1992. Έκτοτε ζει και εργάζεται στην Καβάλα, ασκώντας το επάγγελμα του Γεωπόνου.
ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:
Είναι απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπου αργότερα πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές Σπουδές στην ειδίκευση της «Διαχείρισης Υδατικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής». Έχει παρακολουθήσει σειρά μετεκπαιδεύσεων σε διάφορα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων : στο Πανεπιστήμιο UC Davis στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. για την μετασυλλεκτική διαχείριση των αγροτικών προϊόντων, στο Α.Π.Θ. για ενεργειακά ζητήματα κτιρίων & εγκαταστάσεων, όπως και στο Ε.Κ.Δ.Δ. για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Το 2000 εκπροσώπησε την Ελλάδα ως εισηγητής σε συνέδριο που διοργάνωσε η ΕΕ το ίδιο έτος για τις Οργανώσεις Παραγωγών της Κ.Ο.Α. φρούτων & λαχανικών. («Seminar for Fruit and Vegetables Producers' Organizations»).

Την περίοδο 2010 - 2011 συμμετείχε στην επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την αναθεώρηση της Κ.Α.Π. για την περίοδο 2013 - 2020.

Εδώ και δύο χρόνια εκπονεί διδακτορικό στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δ.Π.Θ. με αντικείμενο την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ:

Από το 1992 έως το 2002 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως : εκτιμητής του ΕΛΓΑ, γεωπόνος σε εταιρεία εμπορίας γεωργικών φαρμάκων & εφοδίων, γεωπόνος σε συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά και ως ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών φαρμάκων στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Την ίδια περίοδο ασχολήθηκε και με την παροχή επιστημονικών υπηρεσιών ως μελετητής, συντάκτης Σχεδίων Βελτίωσης, Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Οργανώσεων Παραγωγών κ.α.
Από το 2002 είναι Δ.Υ. και υπηρετεί στο Τμήμα Προστασίας Φυτών του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας. Ταυτόχρονα είναι και εκπαιδευτής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, σε αντικείμενα της ειδικότητάς του.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ :
Εξελέγη Πρόεδρος του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου το 2000 & το 2004. Το 2008 εξελέγη, συναινετικά, Πρόεδρος του (πανελληνίου) Δ.Σ. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, ενώ το 2010 ανέλαβε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Σ. της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Γεωπόνων (CEDIA - Confederation Europeenne des Associations d' Ingenieurs Agronomes). Επίσης εξελέγη, με την ψήφο των συναδέλφων του, στα Δ.Σ. των Πανελλήνιας εμβέλειας, γεωπονικών ομοσπονδιών της χώρας : Π.Ο.Σ.Γ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων) & Π.Ε.Γ.Δ.Υ. (Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων) καθώς και στον Σύλλογο Γεωπόνων Ν. Καβάλας.

Επίσης συμμετείχε : ως αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Σ.Ε.Β.Α.Θ. Α.Β.Ε., κατά το χρονικό διάστημα 2004 - 2006, ως αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Βραχογραφίας, κατά το χρονικό διάστημα 2005 - 2006, ως Πρόεδρος στην εξελεγκτική επιτροπή της Θρακικής Εστίας Καβάλας, από το 2003 έως σήμερα.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:

Κατά την διάρκεια των σπουδών του, διετέλεσε μέλος της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, μέλος & Προεδρεύων του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονικής ΑΠΘ.
Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ν. Καβάλας από το 1993 έως το 1999.

Συμμετείχε κατά τις δημοτικές εκλογές του 1994, στο ψηφοδέλτιο «Νέα Δημαρχία», όπου επέτυχε την θέση του πρώτου επιλαχόντα.

Το 1996 & το 2007 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών της ΝΔ στον Ν. Καβάλας.

Διετέλεσε μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης από το 1993 έως το 2010, ως Πρόεδρος του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Ενώ το 2010 εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη της «Περιφερειακής Αναγέννησης».
Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου το χρονικό διάστημα 2011 - 2012, ενώ καθ' όλη την διάρκεια της θητείας του συμμετείχε στην Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας & Περιβάλλοντος (αρχικά: Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα).
Καθ' όλη την διάρκεια της ενασχόλησής του με τα κοινά εργάστηκε για την προώθηση των θέσεων του επιστημονικού του χώρου, τον οποίο εκπροσώπησε επί μακρά έτη καθώς και για τα θέματα που αφορούν τον Ν. Καβάλας και την Ανατολική Μακεδονία ευρύτερα. Πρωτοστάτησε π.χ. για να αποφευχθεί η εγκατάσταση εργοστασίου λιθάνθρακα στην περιοχή της Καβάλας και η δημιουργία στρατιωτικού λιμένα στην Ν. Πέραμο Καβάλας. Ταυτόχρονα προώθησε όλα τα θέματα της περιοχής, καταθέτοντας σειρά προτάσεων, με περισσότερη έμφαση στα θέματα αγροτικής ανάπτυξης και ευρύτερα στα θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Τον Φεβρουάριο του 2014 επελέγη από τον επικεφαλής της παράταξης κ. Γ. Παυλίδη, ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης με την «Περιφερειακή Αναγέννηση», στην Π.Ε. Καβάλας.
Στις εκλογές της 18ης & 25ης Μαΐου εξελέγει Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και στην συνέχεια ορίσθηκε Αναπληρωτής Περιφερειάρχης.
Τον Οκτώβριο του 2014 εξελέγει Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΝ.Π.Ε.