Πληρώνονται άμεσα 50 εκ.ευρώ για επενδυτικά σχέδια.
Κώστας Αγοραστός: «Ο νέος επενδυτικός νόμος πρέπει να δημιουργήσει ένα θετικό και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον που θα προσελκύσει επενδύσεις.»
Λόης Λαμπριανίδης: «Χρειάζεται να γίνει ένα επενδυτικό σοκ.» 

Την άμεση εκταμίευση 50 εκ.ευρώ για την εξόφληση των επενδυτικών σχεδίων στη χώρα, αλλά και παράταση στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων (2004-2011) μέχρι το 2017 ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός και ο γενικός γραμματέας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας κ. Λόης  Λαμπριανίδης, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στη Λάρισα για την παρουσίαση του προσχεδίου του νέου επενδυτικού νόμου.

Όπως σημείωσε ο κ. Αγοραστός, η αρχιτεκτονική του νέου αναπτυξιακού νόμου πρέπει να είναι τέτοια ώστε να δημιουργηθεί θετικό και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον που θα δημιουργήσει επενδύσεις και κατ' επέκταση θα ανοίξει θέσεις εργασίας και θα παράξει εθνικό πλούτο.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων σημείωσε πως ο νέος επενδυτικός νόμος φιλοδοξεί να προκαλέσει ένα «επενδυτικό σοκ», με στόχο να κινητοποιήσει κατά το δυνατό περισσότερες δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αναλυτικά η τοποθέτηση του ο κ. Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Λαμπριανίδη γιατί αρχίζουν και πληρώνονται τα επενδυτικά σχέδια. Σε σύνολο 50 εκ.ευρώ  που θα δοθούν σε όλη τη χώρα, τα 30 εκ.ευρώ θα δοθούν στις Περιφέρειες και αυτό είναι μία μεγάλη ανάσα στην πραγματική οικονομία και στη ρευστότητα.

Το δεύτερο σημαντικό είναι πως, βλέποντας την αναγκαιότητα το υπουργείο και μετά από συνεννόηση που είχαμε καταθέτοντας σχετική πρόταση ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, δίνεται μία παράταση στην υλοποίηση των επενδύσεων. Αυτές οι επενδύσεις κινδύνευαν όχι όμως με ευθύνη δική τους αλλά για μία σειρά άλλων παραγόντων όπως τα τραπεζικά capital controls, η δυστοκία στις πληρωμές κλπ. Δίνεται παράταση υπό όρους μέχρι τον Ιούλιο του 2017 ώστε να διασφαλιστεί η εκτέλεση και η υλοποίηση της επένδυσης.

Τα στοιχεία που οφείλει να έχει ο νέος επενδυτικός νόμος είναι ταχύτητα, μείωση της γραφειοκρατίας και συνέπεια ως προς τις ενισχύσεις ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα θετικό και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον που θα προσελκύσει επενδύσεις. Αυτό νομίζω ότι θα το δώσει ο κ. Λαμπριανίδης μέσα από την εμπειρία και την τεχνογνωσία την οποία έχει.

Ο στόχος μας είναι να μειώσουμε την ανεργία και επιτέλους να παράξει η χώρα εθνικό πλούτο. Ανεξάρτητα λοιπόν από την αφετηρία που ξεκινά ο καθένας μας, πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε και να πιέσουμε προς την κατεύθυνση της παραγωγής».

Ο Λ. ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ

Σε δήλωσή του ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε τα εξής: «Ελπίζουμε ότι θα καταθέσουμε τον αναπτυξιακό νόμο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος εκ των πραγμάτων έχει πολλές καινοτομίες, γιατί ζούμε σε μία δύσκολη συγκυρία. Υπάρχει μεγάλη κρίση, πολύ μεγάλη αποεπένδυση, εκτιμούμε ότι χρειάζονται να επενδυθούν περίπου 70 δις για να φθάσουμε στο επίπεδο των επενδύσεων του 2010. Με αυτή την έννοια, ο στόχος μας είναι με τον καινούριο αναπτυξιακό νόμο να κινητοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό ώστε να επενδύσουν, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα οικονομικά και κοινωνικά πια προβλήματα τα οποία υπάρχουν τώρα στη χώρα. Χρειάζεται να γίνει ένα επενδυτικό σοκ.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει αρκετές καινοτομίες που αφορούν τη διαδικασία με την οποία συντάχθηκε, δηλαδή υπήρξε μία μεγάλη, εκτενής και άτυπη διαβούλευση με πάρα πολλούς φορείς να στέλνουν εγγράφους τις ιδέες τους. Αυτές τις ιδέες προσπαθήσαμε να τις αξιολογήσουμε και να τις ενσωματώσουμε όσο γίνεται στο νέο νόμο.

Επίσης, είναι πολύ διαφορετικός ως προς τα μέσα τα οποία χρησιμοποιεί. Στο νέο αναπτυξιακό νόμο προφανώς θα εξακολουθήσουμε να έχουμε άμεσα κίνητρο, δηλαδή ενισχύσεις και επιχορηγήσεις που θα δίνονται στους επιχειρηματίες, αλλά εκτός από αυτά θα είναι πολύ εκτεταμένα τα φορολογικά κίνητρα τα οποία θα παίρνουν διάφορες μορφές όπως υπεραποσβέσεις, δάνεια κλπ. Επίσης θα υπάρχει και μία καινούρια κατηγορία η οποία αφορά τα ταμεία που θα αναλάβουν να διαχειριστούν χρήματα για λογαριασμό του δημοσίου με προδιαγραφές που θα δώσει το δημόσιο για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν αυτά τα ποσά. Μέσω αυτών των ταμείων θα μπορέσουμε να πετύχουμε μόχλευση, δηλαδή αν βάλει 100 εκ.ευρώ σε ένα ταμείο το δημόσιο, ελπίζουμε ότι λόγω της μόχλευσης μπορούν να γίνουν από 150 μέχρι 250 εκ.ευρώ αναλόγως της συγκυρίας και του ταμείου.»

Ιστορικό Δελτίων Τύπου