Άρθρο της Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας των Φύλων για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού

Σε μια εποχή που η ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται στο απόγειό της, οι φυλετικές διακρίσεις, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός κυριαρχούν στην κοινωνία μας και την καθιστούν ακόμα πιο επιρρεπή στα νέα δεδομένα.

Σήμερα, 21η Μαρτίου, μια ημέρα που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως από τον ΟΗΕ κατά του ρατσισμού, τυγχάνει να είναι και η πρώτη μέρα της άνοιξης. Είναι μια μέρα που φέρνει ένα νέο ξεκίνημα, που συμβολίζει την αναγέννηση, τη δημιουργία και κατά συνέπεια τη χαρά.

Είναι μια ευκαιρία, παράλληλα, η άνθιση και η ευφορία που σηματοδοτείται σήμερα να φέρει και την άνθηση του πνεύματος, τη διάθεση για καλλιέργεια του νου και της ψυχής, καθώς και την επιθυμία για διάλογο, αλληλεγγύη, ισότητα. Η αρχή της ισότητας, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα πολύτιμη και θα πρέπει να διαπνέει κάθε άνθρωπο, σε κάθε τομέα της ζωής του/της, ώστε να μπορεί να επιδεικνύει τη δέουσα ωριμότητα σε οτιδήποτε νέο και οτιδήποτε «ξένο».

Ο ρατσισμός, ένα φαινόμενο που εξακολουθεί όχι μόνο να υπάρχει, αλλά και να εντείνεται με το πέρασμα του χρόνου, παρατηρούμε ότι εκδηλώνεται από την πλειοψηφία των ανθρώπων και αφορά κάθε πτυχή της ζωής τους. Από τη στιγμή που πλέον οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο εγωκεντρικοί και εσωστρεφείς, δημιουργείται και μια εγωκεντρική κοινωνία, η οποία αντιμετωπίζει τον περίγυρό της και όσους/όσες έρχονται ως πρόσφυγες, ως απειλή και όχι ως πρόσωπα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Ας ανοίξουμε λοιπόν τους ορίζοντές μας, ας γίνουμε όλοι και όλες πιο δεκτικοί/ές, δείχνοντας κατανόηση και σεβασμό στο συνάνθρωπό μας, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, καταγωγής κ.λπ., με σκοπό να συνθέσουμε μια κοινωνία ενωμένη, παράδειγμα στους νεότερους, οι οποίοι νιώθουν να κλονίζονται αρχές, ιδανικά, αξίες.