Σπύρος Τζόκας

Σπύρος Τζόκας
Μέλος Δ.Σ., Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Δυτικού Τομέα ΑθηνώνΟ Σπύρος Τζόκας γεννήθηκε στην Καισαριανή, όπου και τελείωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αποφοίτησε από το Ιστορικό - Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Universite de Paris I, όπου απέκτησε το DEA, με βαθμό Άριστα. Συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο ph.d στο Λονδίνο.

Το 1985 διορίστηκε στη Μέση εκπαίδευση και παράλληλα συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ελλάδα.

Τον Ιούλιο του 1989 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο : "Προϋποθέσεις, διαδικασίες και επιπτώσεις των εξωτερικών δανείων κατά την περίοδο 1879 - 1893. Η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους από το ελληνικό κράτος." Αναγορεύθηκε διδάκτωρ Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων με βαθμό Άριστα

Το 1994 περνάει από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από το 1994 ως και σήμερα έχει διδάξει στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Κυριότερα έργα του :

  • "Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αι. Υπανάπτυξη ή εξαρτημένη ανάπτυξη;" Θεμέλιο, 1988.
  • "Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιστορική διαδρομή και σύγχρονη πραγματικότητα", πανεπιστημιακές εκδόσεις, 1997.
  • "Καισαριανή. Η φυσιογνωμία μιας πόλης," 1988.
  • "Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους. Οδοιπορικό στον 19ο αι., Θεμέλιο 1999." Το βιβλίο αυτό πήρε το Α' βραβείο από τη Βουλή των Ελλήνων.
  • "Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το εγχείρημα του Αστικού εκσυγχρονισμού 1928-1932. Η οικοδόμηση του αστικού κράτους," Θεμέλιο, 2000. Το βιβλίο αυτό, επίσης, απέσπασε το Α' βραβείο από τη βουλή των Ελλήνων.
    -Διδακτικές στρατηγικές στο μάθημα της Ιστορίας. Εικαστικές και οπτικοακουστικές πηγές. Σαββάλας 2002.
  • "Το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.. Ιστορική διαδρομή και σύγχρονη πραγματικότητα." Θεμέλιο 2006
  • «Ο κύκλος των μάταιων πράξεων» Ιστορικό μυθιστόρημα, Εύμαρος Αθήνα, 2014
  • Έχει δημοσιεύσει δοκίμια, επιστημονικά και πολιτικά άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και σε εφημερίδες.

Στην πολιτική σκηνή ενεπλάκη από τα φοιτητικά του χρόνια. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Καισαριανής για 8 χρόνια με ευθύνη στους τομείς Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού , Κοινωνικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος και τα ίδια χρόνια Δήμαρχος Καισαριανής, μέχρι και το 2010. Εκλέχθηκε στο Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μέχρι το 2014 και μέλος του Κογκρέσου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης. Σήμερα είναι Αντιπεριφερειάρχης Αττικής στο Δυτικό Τομέα.

Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Χατζηχαραλάμπους και πατέρας δύο παιδιών.