Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών που θέτουν σε δοκιμασία για μια ακόμη φορά τη χώρα μας, έχουν αναδείξει την αξία  της συνεννόησης και  της συνεργασίας ως καθοριστική παράμετρο στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης των νέων δεδομένων που διαμορφώνει η κλιματική κρίση.

Οι Περιφέρειες της χώρας που τα τελευταία χρόνια έχουν διαχειριστεί αλλεπάλληλες κρίσεις, συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις για την επίτευξη του εθνικού στόχου.  Έχουν στην πράξη αποδείξει ότι συνιστούν μια βαθμίδα διοίκησης εξαιρετικά σοβαρή και υπεύθυνη. Εργάστηκαν και εργάζονται με προσήλωση στην πλευρά της εξεύρεσης λύσεων, στην οποία από επιλογή παραμένουν.

Το γεγονός ότι ο θεσμός των Περιφερειών, υπηρετώντας την κοινωνία και τη χώρα διευρύνει διαρκώς τα όρια της παρέμβασής του, χωρίς φόβο απέναντι στην ευθύνη που αναλαμβάνει, δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί τον ρόλο του επί παντός του επιστητού υπευθύνου, δίνοντας άλλοθι ή ασυλία σε όλον τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Οι Περιφέρειες, μπροστά στις νέες, καθοριστικές για τη χώρα μας προκλήσεις,   δηλώνουν παρούσες με όρους συνεννόησης , συνεργασίας και σεβασμού στον διακριτό ρόλο που κάθε βαθμίδα διοίκησης καλείται να υπηρετήσει.

Είναι η ώρα της νέας εθνικής στρατηγικής  που οι συνθήκες επιβάλλουν και η χώρα έχει ανάγκη. 


View the embedded image gallery online at:
https://www.enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou#sigProId563273a5b0

Το τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι αύριο. Περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες: Θεσμική Μεταρρύθμιση και Κλιματική Κρίση.

 

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης. 

Με την επισήμανση ότι οι Περιφέρειες αποτελούν τους σημαντικότερους μοχλούς τοπικής ανάπτυξης και πυλώνες κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης, ο κ. Τοψίδης υπογράμμισε ότι το συνέδριο της ΕΝΠΕ είναι καθοριστικό για την προώθηση των τοπικών πολιτικών και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών.   

Εν όψει της σύνταξης του νέου αυτοδιοικητικού κώδικα, ο κ. Τοψίδης έκανε λόγο για μια θεσμική πρωτοβουλία, “με την οποία προσδοκούμε ότι θα λυθούν διαχρονικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και η οποία θα αποτελέσει το καθοριστικό βήμα για τη μετάβαση από την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή και Τοπική Διακυβέρνηση”. Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μίλησε για τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Αυτοδιοίκηση σε πεδία που αφορούν από την κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα μέχρι την ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το κρίσιμο στοιχείο είναι πώς οι Περιφέρειες θα διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής με πολιτικές που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο.   

Η παρουσία και η ενεργητική συμμετοχή αιρετών της αυτοδιοίκησης από κάθε γωνιά της χώρας αναδεικνύει τη δέσμευσή μας για την πρόοδο των τοπικών μας κοινωνιών”, ανέφερε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης, καλωσορίζοντας τους συνέδρους στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.   

Χαιρετισμό στο πλαίσιο του συνεδρίου απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Εμμανουήλ Κόνσολας.Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική για ένα εθνικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης”, ανέφερε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλλαγές στο μοντέλο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. “Η έννοια της περιφερειακής ανάπτυξης συνδέεται με την αποκέντρωση”, τόνισε ο κ. Κόνσολας.   

Τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας που θα εισηγηθεί ένα σχέδιο συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας πρότεινε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Εν όψει, μάλιστα, της Συνταγματικής Αναθεώρησης ο κ. Κυρίζογλου πρότεινε και τη διαμόρφωση ενός κοινού υπομνήματος από την ΕΝΠΕ, και την ΚΕΔΕ με συνολικές προτάσεις για την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης.  

Τον Μάρτιο του 2025 έθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος ως χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση και την παρουσίαση του νέου αυτοδιοικητικού κώδικα, μέσα από τον οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “στόχος είναι να ισχυροποιήσουμε την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση και να συμβάλουμε στο να κλείσει το χάσμα με τις ευρωπαϊκές χώρες”.   

Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο, στο πλαίσιο σύνταξης του νέου κώδικα, ανοίγουν ταυτόχρονα και για τους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης όλα τα θέματα, τα οποία αφορούν από το σύστημα εκλογής των Περιφερειακών και των Δημοτικών Αρχών μέχρι την κατανομή αρμοδιοτήτων, την οικονομική διαχείριση και την εποπτεία των πράξεων των ΟΤΑ κατά έναν τρόπο γρήγορο και αποτελεσματικό.   

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Λιβάνιος παρουσίασε την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για εκλογή των Αυτοδιοικητικών Αρχών σε έναν γύρο, ενώ, μιλώντας για το θέμα της κατανομής των αρμοδιοτήτων, ανέλαβε τη δέσμευση ότι κάθε αρμοδιότητα που θα μεταφέρεται θα συνοδεύεται από εξειδικευμένο επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο θα περιγράφονται οι πόροι, το προσωπικό, ακόμη και ο εξοπλισμός που απαιτούνται για την άσκησή της. Ειδικά σε ό,τι αφορά το λεκανοπέδιο της Αθήνας και το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι ο νέος αυτοδιοικητικός κώδικας θα ρυθμίσει και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μητροπολιτικότητα.   

Παράλληλα, με τον νέο κώδικα θα οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες που ασκούνται από τον Περιφερειάρχη, το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Περιφερειακή Επιτροπή, ενώ θα υπάρξουν ρυθμίσεις για την ενδυνάμωση των Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης.   

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας Βέτα Πανουτσάκου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ∆ημήτριος Μαραβέλιας, καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής.  

Το πρώτο μέρος του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις Περιφερειαρχών και Περιφερειακών Παρατάξεων.   

Το απόγευμα σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου της ΕΝΠΕ, με θέμα τη Θεσμική Μεταρρύθμιση. Συντονιστής ήταν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ομιλητές ο Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης και ο Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών Σάββας Χιονίδης.   

Ακολούθησαν τοποθετήσεις συνέδρων.

   

Αύριο, Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024, διοργανώνεται στον ίδιο χώρο το πρωί η δεύτερη θεματική ενότητα με θέμα την Πολιτική Προστασία, την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Ακραίων Φαινομένων στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής και την Αποκατάσταση των Φυσικών Καταστροφών. Συντονιστής θα είναι ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης και ομιλητές ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στάθης Σταθόπουλος, ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτιος Μάρης, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθυντής EPLO Σπυρίδων Φλογαΐτης και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Μπρούφας.   

Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις συνέδρων.

Α. Τζιτζικώστας: «Κλείνει σήμερα για μένα ο κύκλος στην Προεδρία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας – Θα είμαι πάντα δίπλα σας, κομμάτι της μεγάλης οικογένειας της Αυτοδιοίκησης»

Ομιλία του Προέδρου της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Αλεξανδρούπολη

Συγκινητική ήταν η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στην έναρξη του τακτικού συνεδρίου της ΕΝΠΕ στην Αλεξανδρούπολη, σήμερα το πρωί.

Ο κ. Τζιτζικώστας αποχαιρέτισε τους συναδέλφους του, αφού είναι το τελευταίο συνέδριό του ως Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης, καθώς αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού της ΕΕ.

Ο κ. Τζιτζικώστας στο κλείσιμο της κεντρικής ομιλίας του στο σημερινό συνέδριο επισήμανε χαρακτηριστικά: “Νιώθω την ανάγκη – προσωπική αλλά και πολιτική ανάγκη – να σας ευχαριστήσω. Να ευχαριστήσω όλους τους Περιφερειάρχες, παλαιούς και νυν, όλους τους Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους, τους εργαζόμενους σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για όλα αυτά τα χρόνια δουλειάς. Χρόνια συνέπειας, αποφασιστικότητας, διεκδίκησης. Αλλά πάνω από όλα χρόνια ευθύνης, συνεργασίας και σεβασμού των πόρων, των προσδοκιών και των απαιτήσεων της ελληνικής κοινωνίας. Είναι για μένα η τελευταία φορά που ανεβαίνω σε αυτό το βήμα έχοντας ταυτότητα αυτοδιοικητική. Και δεν σας κρύβω ότι είμαι πολύ συγκινημένος. Αυτά τα 14 χρόνια, που βρίσκομαι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είδα και εγώ, όπως όλοι μας, τις προσπάθειες της χώρας μας να ορθοποδήσει. Είδα όμως και τις δυνατότητες, τις αντικειμενικές δυνατότητες της πατρίδας μας. Είδα την αγωνία των αιρετών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών καθημερινά. Την αλληλεγγύη να απλώνει δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους. Τη θέληση των κοινωνιών να μη διαρραγούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης, αλλά ταυτόχρονα την απαίτηση για μεγάλες αλλαγές. Είδα και τον τόπο μου, τη Μακεδονία να αλλάζει. Να ψηλώνει, να δυναμώνει. Να απορροφά περισσότερους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και να τους διαχειρίζεται αποτελεσματικά. Να σχεδιάζει και να υλοποιεί περισσότερα και μεγαλύτερα έργα υποδομής. Να υποδέχεται περισσότερους επισκέπτες. Να στέκεται όπου υπάρχει ανάγκη και να στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία, με κάθε δυνατό τρόπο. Και είμαι σίγουρος ότι μία τέτοια ιστορία έχει κάθε Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος της χώρας να διηγηθεί. Σήμερα όμως αυτό που θέλω, είναι να σας δώσω μία υπόσχεση. Την υπόσχεση ότι θα είμαι συνέχεια δίπλα σας. Και ότι από τα νέα μου καθήκοντα, από τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, η σχέση μας θα συνεχίσει να είναι στενή. Όχι μόνο στο θεσμικό πλαίσιο, που αυτό επιβάλλεται από τις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνω. Αλλά κυρίως ως σχέση ουσίας, εκτίμησης, αυθεντικού και ειλικρινούς ενδιαφέροντος. Γιατί θέλω η Μακεδονία να συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά. Θέλω η Ελλάδα να συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά. Και ξέρω ότι για να το πετύχουμε αυτό πρέπει και η Ευρώπη να πάει μπροστά”.

Συγκινημένος ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: “Σήμερα κλείνει για μένα επίσημα ένας κύκλος. Και λέω επίσημα, γιατί στην καρδιά μου, στην ψυχή μου, ο κύκλος αυτός δεν θα κλείσει ποτέ. Μπήκα στην Αυτοδιοίκηση πριν από 14 χρόνια χωρίς να το έχω σχεδιάσει, αλλά μετά όλα αυτά τα χρόνια μπορώ να πω ότι ήταν το καλύτερο ταξίδι της ζωής μου. Και θέλω να γνωρίζετε ότι θα αισθάνομαι πάντα κομμάτι αυτής της μεγάλης οικογένειάς μας. Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας, για το ό,τι με εκλέξατε για πρώτη φορά στην Ιστορία του θεσμού για δεύτερη συνεχόμενη θητεία στην Προεδρία της ΕΝΠΕ και μάλιστα ομόφωνα. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά μας: Προχωρήσαμε όλοι μαζί ενωμένοι, σε μια δύσκολη περίοδο έχοντας απέναντί μας μόνο τα προβλήματα”.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΕΝΠΕ ευχαρίστησε τους ανθρώπους που εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια για την ΕΝΠΕ, τα στελέχη και τους εργαζόμενους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, καθώς και τους συνεργάτες του, οι οποίοι όπως σημείωσε κατάφεραν “η ΕΝΠΕ να λειτουργήσει υποδειγματικά σε οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο αυτά τα πέντε χρόνια. Η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου στην Κεντρική Μακεδονία αυτά τα 14 χρόνια και η δική σας εμπιστοσύνη ήταν η τιμή της ζωής μου. Να είστε βέβαιοι ότι οι δρόμοι μας θα ξανασυναντηθούν”.

Αναφερόμενος στην αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση, ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε τέσσερις βασικές προτεραιότητες για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση: Αρμοδιότητες, πόροι, θεσμική θωράκιση και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ: “Σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε την Αυτοδιοίκηση των επόμενων δεκαετιών, Έτσι όπως πραγματικά πρέπει να είναι. Τα βασικά ζητούμενα είναι τέσσερα: -Πρώτον, αρμοδιότητες. Ξεκάθαρες, κάθετες αρμοδιότητες για να είμαστε αποτελεσματικοί, με οριστικό ξεκαθάρισμα του ποιος κάνει τι, για να πετύχουμε περισσότερη λογοδοσία. Αλλά κι επειδή θέλουμε περισσότερες αρμοδιότητες. Στην Ευρώπη σήμερα η Υγεία υπάγεται στις Περιφέρειες γιατί όχι και στην Ελλάδα; Στην Ευρώπη η Εκπαίδευση υπάγεται στις Περιφέρειες, γιατί όχι και στην Ελλάδα; Οι βασικές υποδομές στην Ευρώπη, όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, εποπτεύονται από τις Περιφέρειες, γιατί όχι και στην Ελλάδα; Στην Ευρώπη σήμερα όλες οι αστικές μεταφορές (μετρό, λεωφορεία κτλ.) ανήκουν στις Περιφέρειες, γιατί όχι και στην Ελλάδα;

-Δεύτερον, πόροι και χρηματοδότηση των Περιφερειών. Πρέπει να είναι ανάλογοι με τις αυξημένες ευθύνες που έχουμε, με απλούστερους κανόνες κρατικών ενισχύσεων για τις δημόσιες υποδομές. Αλλά και με άμεσα έσοδα στις Περιφέρειες, μέσα από τη φορολογία, για να γνωρίζουν οι πολίτες που πηγαίνουν τα χρήματά τους. Όχι στον κρατικό κορβανά, αλλά σε έργα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους.

-Τρίτον, στο θεσμικό πεδίο πρέπει να γίνει η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, με πλήρη θωράκιση του θεσμικού και πολιτικού ρόλου των Περιφερειών. Γιατί έτσι θα μπορέσουμε να είμαστε πιο χρήσιμοι στην Πολιτεία και τελικά στους συμπολίτες μας.

-Τέταρτο ζητούμενο, που είναι πολύ κρίσιμο και πολύ επιτακτικό: Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Εδώ πλέον, χρειάζεται εθνικό σχέδιο. Και χρειάζεται άμεσα διότι αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Πιστεύω ότι τώρα, με αυτό το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα. Γιατί η χώρα χρειάζεται ακόμα πιο ισχυρές Περιφέρειες, γιατί ο ρόλος των Περιφερειών είναι κομβικός. Ένας ρόλος που εκτείνεται από την υγεία και φτάνει μέχρι τις βασικές υποδομές. Που αγγίζει και καθορίζει την κοινωνική πρόνοια και ταυτόχρονα επιδρά στην ανάπτυξη και στην οικονομική ευημερία κάθε τόπου. Που στηρίζει την Παιδεία, την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, αλλά ταυτόχρονα μεριμνά για τον επαγγελματία και την επιχείρηση. Ρόλος που κατευθύνει πόρους αλλά καθορίζει και τις προτεραιότητες με βάση τις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας”.

Αναφερόμενος στους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως κλειδί για όσα πέτυχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν η συνεργασία. “Μαζί προωθήσαμε και υλοποιήσαμε σημαντικές δημόσιες πολιτικές, που όχι μόνο κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα, αλλά της έδωσαν δυναμική, αλλά κυρίως τη δυνατότητα να κοιτά σήμερα το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Στοιχεία που χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε και τα οποία τα αντλούμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη που μας φιλοξενεί. Γιατί αυτός ο τόπος είναι πραγματικά ξεχωριστός και ιδιαίτερος. Και δεν είναι μόνο η φυσική του ομορφιά και τα αμέτρητα συγκριτικά του πλεονεκτήματα που τον κάνουν μοναδικό. Είναι κυρίως οι άνθρωποι του. Άνθρωποι γνήσιοι, ζεστοί και φιλόξενοι. Άνθρωποι που ξέρουν να δίνουν μάχες, που δεν το βάζουν κάτω ποτέ. Εδώ στον Έβρο, βλέπουμε σε μικρογραφία όλες τις μάχες του παρόντος και του μέλλοντος. Την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Την περιφερειακή ασφάλεια. Το δημογραφικό. Όλα τα μεγάλα ζητήματα για την Ευρώπη, της οποίας είναι σύνορο, αλλά και για την Ελλάδα, της οποίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι”, υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ επισήμανε μεγάλες νίκες που πέτυχαν οι Περιφέρειες και συνολικά η Αυτοδιοίκηση: “Τα προηγούμενα χρόνια πετύχαμε πολλά. Σε μια περίοδο μεγάλων κρίσεων, όπου η κάθε κρίση, διαδεχόταν την προηγούμενη και γεννούσε την επόμενη, δοκίμασε τις αντοχές όλων μας, όμως όχι μόνο αντέξαμε, αλλά πετύχαμε πολλές και μεγάλες νίκες. Γιατί νίκη είναι και μάλιστα μεγάλη, για τις Περιφέρειες, την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, το γεγονός ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, για πρώτη φορά, έπειτα από διεκδίκησή μας, το ένα τρίτο των πόρων, είναι στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Νίκη είναι επίσης, ότι και πάλι για πρώτη φορά, ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, αξιοποιούμε αυτοτελώς ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα, υλοποιώντας οριζόντιες δράσεις, με τις οποίες μειώνουμε τη γραφειοκρατία και κάνουμε καλύτερη και ταχύτερη την εξυπηρέτηση των πολιτών. Νίκη για την πατρίδα είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια η ΕΝΠΕ έχει παρουσία παντού στην Ελλάδα, χωρίς υστερήσεις, χωρίς αποκλεισμούς, σε κάθε γωνιά του τόπου μας. Νίκη είναι για την ίδια την κοινωνία ότι κατοχυρώσαμε τον ισχυρό και θεσμικό ρόλο των Περιφερειών, γιατί οι Περιφέρειες είναι η φωνή των πολιτών”.

Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τους στόχους των Περιφερειών: “Γνωρίζουμε όμως ότι οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι επίσης πολλές. Και αν σύντομα κοιτάμε πίσω μας κάποιες φορές, είναι για να κατανοήσουμε, αλλά και για να προετοιμαστούμε για τα χρόνια που έρχονται. Γιατί έχουμε υποχρέωση να προετοιμαστούμε. Να προβλέψουμε. Να σχεδιάσουμε. Οφείλουμε όχι μόνον να ορίσουμε με σαφήνεια τους νέους στόχους, αλλά να δημιουργήσουμε και εκείνα τα νέα εργαλεία με τα οποία θα τους πετύχουμε. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η μετεξέλιξη του θεσμού των Αιρετών Περιφερειών. Και γι’ αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε όπου χρειάζεται, με τη νέα μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης που αφορά στην Αυτοδιοίκηση. Γιατί είναι πολύ κρίσιμο αυτή η νέα μεγάλη μεταρρύθμιση να είναι ολοκληρωμένη. Να ενσωματώνει αιτήματα, να δίνει δυνατότητες, να απαντά στις προκλήσεις που με μεγάλη σαφήνεια έχουμε αναδείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Φαίνεται ότι πλέον ότι αυτές οι διεκδικήσεις είναι κοινός τόπος για όλους. Και αυτό είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό. Και η παρουσία εδώ του Υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, ενός ανθρώπου με μοναδικές ικανότητες και βαθιά γνώση, είναι ένα εχέγγυο συναντίληψης και συνδιαμόρφωσης της νέας πραγματικότητας. Όπως και η παρουσία συνολικά της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, που δείχνει την καλή συνεργασία που έχουμε με την Κυβέρνηση ως ΕΝΠΕ”.

Το τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Αλεξανδρούπολη άρχισε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι αύριο. Περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες: Θεσμική Μεταρρύθμιση και Κλιματική Κρίση.

View the embedded image gallery online at:
https://www.enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou#sigProIdf5f3920429

Tακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη με θέμα “Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Μεταρρύθμιση – Κλιματική Κρίση” Στην Αλεξανδρούπολη θα πραγματοποιηθεί το Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, το διήμερο 18 και 19 Νοεμβρίου 2024, με θέμα: “Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Μεταρρύθμιση – Κλιματική Κρίση”. Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο “Ramada Plaza by Wyndham Thraki” και θα αρχίσουν στις 9.30’ το πρωί της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου, με τις διαπιστεύσεις των συνέδρων. Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Πρόεδρος του συνεδρίου Χριστόδουλος Τοψίδης, ενώ τις κεντρικές ομιλίες της έναρξης θα πραγματοποιήσουν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Εμμανουήλ Κόνσολας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ∆ημήτριος Μαραβέλιας και εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων με κοινοβουλευτική παρουσία. Επίσης θα πραγματοποιηθούν τοποθετήσεις Περιφερειαρχών και εκπροσώπων Περιφερειακών Παρατάξεων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας διοργανώνεται η πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου, με θέμα τη Θεσμική Μεταρρύθμιση. Συντονιστής θα είναι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ομιλητές ο Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης και ο Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών Σάββας Χιονίδης. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις συνέδρων Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024 διοργανώνεται στον ίδιο χώρο το πρωί η δεύτερη θεματική ενότητα με θέμα την Πολιτική Προστασία, την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Ακραίων Φαινομένων στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής και την Αποκατάσταση των Φυσικών Καταστροφών. Συντονιστής θα είναι ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης και ομιλητές ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στάθης Σταθόπουλος, ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτιος Μάρης, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθυντής EPLO Σπυρίδων Φλογαΐτης και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Μπρούφας. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις συνέδρων. *Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα του Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ στην Αλεξανδρούπολη. *Σύνδεσμοι για εικόνα και ήχο από τις εργασίες του συνεδρίου: ΔΕΥΤΕΡΑ YouTube Day 1 https://www.youtube.com/live/oKixXUdsOBA?si=ISiQbkBRsTZ8kUEz ΤΡΙΤΗ YouTube Day 2 https://www.youtube.com/live/pubt7Zhvff0?si=ilwW-cCdtG6K9Jo_

Η ατζέντα της σύσκεψης περιλάμβανε θέματα εμπορίου, το ζήτημα της ακρίβειας, αλλά και την ανάγκη υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, όπως και των επενδύσεων.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, «υποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά την ανακοίνωση του Τάκη Θεοδωρικάκου ότι επιτέλους ξεμπλοκάρονται και αποδίδονται στις Περιφέρειες τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους παρελθόντων ετών, για να μπορέσουν αυτά τα ποσά να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας σε όλη τη χώρα. Επίσης, συζητήσαμε και για το πρόβλημα της ακρίβειας, όπου διαβεβαιώσαμε τον Υπουργό ότι οι Περιφέρειες της χώρας βρίσκονται και σε αυτό το ζήτημα στην πρώτη γραμμή, μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Κράτους συνολικά, προκειμένου να συμβάλλουμε κι εμείς με τις δυνάμεις μας στην προσπάθεια που γίνεται σε κυβερνητικό επίπεδο για τον περιορισμό και την αντιμετώπισή του. Είναι προφανές ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα ήδη αυτούς τους μήνες, έχουν φανεί τα αποτελέσματα, αλλά θέλουμε ακόμα πολλή δουλειά. Σε αυτή τη νέα περίοδο που ξεκινά, η συνεργασία των Περιφερειών της χώρας με το Υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι ακόμα πιο ουσιαστική κι ακόμα πιο παραγωγική. Άλλωστε η παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου στη σημερινή σύσκεψη δεν ήταν τυχαία, καθώς οι Περιφέρειες για να μπορέσουν να αποδώσουν, να δημιουργήσουν και τελικά να βάλουν πλάτη σε αυτή την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση, θα πρέπει να στελεχωθούν με περισσότερο προσωπικό, εξειδικευμένο, που θα συμβάλλει στους ελέγχους που γίνονται σε ολόκληρη τη χώρα».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε: «Είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική σύσκεψη με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, τον Πρόεδρό της, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο. Δύο είναι τα βασικά θέματα της συνεργασίας Περιφερειών και Υπουργείου Ανάπτυξης. Το πρώτο είναι ότι ζητήσαμε -και συμφωνήσαμε ότι αυτό θα γίνει ακόμα περισσότερο πράξη- τη συνδρομή των υπηρεσιών των Περιφερειών στη μάχη ενάντια στην ακρίβεια. Στη μάχη για να μειωθεί το κόστος ζωής και να αποκλιμακωθούν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών και στην από κοινού προσπάθεια για την εφαρμογή της νομοθεσίας, με την οποία αντιμετωπίζεται η αισχροκέρδεια σε μια σειρά προϊόντων και σε μια σειρά από περίπου ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί και να πετύχουμε όλοι μαζί τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Δεύτερον, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και την ανάγκη από κοινού να υπηρετήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο πιο δυναμικό, με πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, με καινοτομία, με πολύ περισσότερες εξαγωγές και με μεγάλη ενίσχυση του ρόλου της βιομηχανίας. Η συνεργασία μας φυσικά θα συνεχιστεί. Ανακοινώσαμε μάλιστα ότι οι Περιφέρειες αύριο θα πάρουν τα 27 εκατομμύρια ευρώ, που είναι υπόλοιπο από την εφαρμογή παλαιότερων Αναπτυξιακών Νόμων, προκειμένου να συνεχιστούν τα επενδυτικά σχέδια αρκετών εκατοντάδων επιχειρήσεων»

View the embedded image gallery online at:
https://www.enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou#sigProId052b5e24d0

 

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Βασίλη Σπανάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, όπου άρχισε ουσιαστικά η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι “σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τις Περιφέρειες της χώρας. Αρχίζει επιτέλους, με καθυστέρηση ετών, η διαβούλευση για τον νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, της αλλαγής δηλαδή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Εμείς οι Περιφερειάρχες και συνολικά οι άνθρωποι που υπηρετούμε τις Περιφέρειες από όποιον ρόλο -Διοίκησης ή Αντιπολίτευσης- θα είμαστε δίπλα σας, εάν είστε αποφασισμένοι να προχωρήσετε εσείς και η Ελληνική Κυβέρνηση σε σοβαρές τομές στον τρόπο λειτουργίας των Περιφερειών, που θα προβλέπουν την ενδυνάμωσή τους, τη θεσμική θωράκιση, την οικονομική ανεξαρτησία και την πολιτική τους αναβάθμιση, ώστε να καταστούν θεσμοί που θα ανταποκρίνονται και θα δίνουν λύσεις ακόμη πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά προς όφελος συμπολιτών μας”.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών ως αναπτυξιακού και όχι μόνο μοχλού για να μπορέσει πραγματικά να πάει η Ελλάδα μπροστά και ως του θεσμού, που είναι εγγύτερα στους πολίτες, έχοντας βαθιά γνώση των προβλημάτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε τόπου ξεχωριστά.

Οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να χαράξουν και να εφαρμόσουν πολιτική από κάτω προς τα πάνω, ώστε η ανάπτυξη να φθάνει σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε νησί, σε κάθε σπίτι, χωρίς να αφήνει κανέναν συμπολίτη μας πίσω και κανέναν συμπολίτη μας μόνο. Στην έναρξη αυτής της διαβούλευσης ζητούμε από το Υπουργείο να σκεφτεί τη μεγάλη εικόνα. Ο τρόπος με τον οποίο σήμερα λειτουργεί το Κράτος μας έχει ήδη φτάσει στα όριά του. Πρέπει να βρούμε ένα νέο αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης στη χώρα. Οι Περιφέρειες, που απέδειξαν όχι μόνο στα εύκολα χρόνια αλλά κυρίως στα χρόνια της κρίσης την αποτελεσματικότητά τους, έχουν την εμπειρία, το όραμα και τους ανθρώπους να υπηρετήσουν αυτό το νέο μοντέλο. Είναι μια πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος: Ήλθε η ώρα να μεταβούμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αυτό δεν γίνεται με βαρύγδουπους τίτλους ή με ανακοινώσεις και θεωρίες, αλλά γίνεται στην πράξη. Πιστεύουμε ότι στη σημερινή μας πρώτη συνάντηση θα μπει η βάση μιας στενότερης συνεργασίας αλλά θα μπουν και τα θεμέλια, για να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται στον θεσμό, ώστε οι Περιφέρειες να υπηρετούν ακόμη πιο αποτελεσματικά τους συμπολίτες μας”, υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του ο κ. Λιβάνιος κηρύσσοντας από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας την έναρξη της συζήτησης για τη σύνταξη του νέου Κώδικα που αφορά τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες), τόνισε μεταξύ άλλων ότι αρχίζει ο διάλογος για τη σύνταξη του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης. Είχαμε τη χαρά μαζί με τον Υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη να συζητήσουμε σήμερα το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο συνεργασίας μας με τους Περιφερειάρχες τους επόμενους μήνες. Εργαζόμαστε όλοι μαζί για μια Αυτοδιοίκηση ισχυρή προς όφελος όλων των πολιτών”.

Επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών έθεσε ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν “καθαροί ρόλοι μεταξύ των επιπέδων διοίκησης και να γνωρίζουν όλοι τι επακριβώς κάνουν οι Περιφέρειες, τι οι Δήμοι και τι το Κράτος, είτε αυτό έχει να κάνει με την Κυβέρνηση, είτε με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις”.

Παρουσιάζοντας τις βασικές επιδιώξεις του Υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο Κώδικα, ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι η σύνταξή του θα πρέπει να προχωρήσει με γοργά βήματα και έθεσε ως ορίζοντα κατάθεσης των προτάσεων των Περιφερειών το τέλος του έτους. Όπως υπογράμμισε, στον νέο Κώδικα για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα υπάρξουν προβλέψεις μεταξύ άλλων για το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των Περιφερειακών Αρχών, για το σύστημα διακυβέρνησης των Περιφερειών, αλλά και για τη θεσμοθέτηση μητροπολιτικών λειτουργιών και διακυβέρνησης στα δυο μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

View the embedded image gallery online at:
https://www.enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou#sigProId94af4a95c8

Δημήτρης Πτωχός: «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με δράσεις, προτάσεις, πρόγραμμα και αισιοδοξία»

 

Τη σημασία της λήψης άμεσων και συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, τόνισε, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στην Ενημερωτική Ημερίδα: «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή», που διοργάνωσε στην Καλαμάτα, την Πέμπτη 20 Ιουνίου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE-IP AdaptIn GR.

 «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, με επιπτώσεις που επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον, τις υποδομές, την οικονομία, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο Περιφερειάρχης και προχώρησε στην καταγραφή των επιπτώσεων, των προτάσεων και δράσεων της Περιφερειακής Αρχής, ενώ έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον.

 Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση και την εφαρμογή σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, εξειδικευμένης γνώσης και τεχνογνωσίας, καθώς και τη διασφάλιση χρηματοδότησης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

 Στο πρόγραμμα και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενδεικτικά, περιλαμβάνονται δράσεις όπως η δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη γεωργία, η ανάπτυξη πράσινων υποδομών και η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή έργων προστασίας από την διάβρωση ακτών και η διαχείριση στερεών αποβλήτων.

 Επίσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, μίλησε για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής που θα δημιουργηθεί στην Καλαμάτα, λέγοντας πως «στοχεύει στην αντιμετώπιση της αύξησης της συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων και των σοβαρών κινδύνων που δημιουργούν. Στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα είναι η ενίσχυση της περιφερειακής ικανότητας, η βελτίωση της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών μέσω της έγκαιρης και αξιόπιστης πληροφόρησης και η συμβολή στη διαμόρφωση στρατηγικών μετριασμού των κινδύνων από φυσικές καταστροφές».

 Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κλείνοντας την παρουσίασή του, σημείωσε πως: «Η προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην κλιματική αλλαγή απαιτεί συντονισμένες δράσεις, ενίσχυση της χρηματοδότησης, εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεσμεύεται να προωθήσει μια οικονομικά βιώσιμη, περιβαλλοντικά φιλική και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της».

Kατά τη διάρκεια της Ημερίδας σημαντικοί ομιλητές από διάφορους τομείς παρουσίασαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους σχετικά με την προσαρμογή στην κλιματική κρίση.

Οι θεματικές ενότητες της ημερίδας επικεντρώθηκαν στην Ενέργεια, στους Υδάτινους Πόρους, στον Πρωτογενή Τομέα και στη Γεωργία, στο Δομημένο Περιβάλλον, στον Τουρισμό και στη Βιοποικιλότητα.

 Η πρώτη ενότητα της ημερίδας ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους Δημήτρη Πτωχό (Περιφερειάρχη Πελοποννήσου), Νεκτάριο Φαρμάκη, (Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Εκπρόσωπο ΕΝ.Π.Ε.), Ιωάννη Ανδρουλάκη, (Πρόεδρο ΔΣ Πράσινου Ταμείου), Θανάση Βασιλόπουλο, (Δήμαρχο Καλαμάτας, Προέδρο ΠΕΔ Πελοποννήσου), ενώ ο Δημήτρης Καφαντάρης (Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ, πρώην Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος), έστειλε τον χαιρετισμό του για την επιτυχία της ημερίδας του Προγράμματος LifeIP AdaptIn Gr στην Καλαμάτα, καθώς βρίσκεται στις  Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών.

 

Στις ομιλίες που ακολούθησαν, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, συζήτησε για το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) και την ανάγκη για προσαρμογή στην κλιματική κρίση, η εκπρόσωπος της ΕΥ ΔΑΜ, Όλγα Καρβελά, παρουσίασε τον Κόμβο Βιοικονομίας Μεγαλόπολης και τη στρατηγική για τον οικονομικό και παραγωγικό μετασχηματισμό της περιοχής, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, μίλησε για τις Πολιτικές Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, αναφέρθηκε στη διάβρωση και στα έργα προστασίας τους και η Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π, Μαρία Παπαδοπούλου παρουσίασε τον ρόλο του ΟΦΥΠΕΚΑ στην Εποχή της Κλιματικής Κρίσης.

Με τη σειρά του, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, παρουσίασε Πετυχημένα Παραδείγματα Καλών Πρακτικών για την Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση, ο Πρόεδρος ΔΣ ΑΕΣ-ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ, Γεώργιος Κόκκινος, συζήτησε για την καλλιέργεια της Ελιάς σε Συνθήκες Κλιματικής Κρίσης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ, Αλέξανδρος Θάνος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Τουρισμό.

 

Η δεύτερη ενότητα περιλάμβανε προβολές και παρουσιάσεις που εστίασαν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο τοπίο και την πολιτιστική κληρονομιά.

 

Συγκεκριμένα, προβλήθηκαν αποσπάσματα video σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

 Τέλος, η Κατερίνα Βαρβαρίγγου, Γεωπόνος MSc, παρουσίασε την προσαρμογή τοπίου, χρήσεων γης και πολιτιστικής κληρονομιάς στην περίπτωση της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινία «Κλιματική Συνείδηση», η οποία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο στο Μαθητικό Διαγωνισμό του 2021.

 

Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικών Αρχών, φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών.

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou#sigProIde849529a9c

 

 

 

 

Ολοκληρώθηκε το διήμερο θεματικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Πάτρα, με κύριες ενότητες τη Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών και την Αγροτική Ανάπτυξη. Στο συνέδριο συμμετείχαν Περιφερειάρχες, εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ενώ κεντρικές εισηγήσεις πραγματοποίησαν η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος. Κεντρική ομιλία πραγματοποίησε στην πρώτη μέρα του συνεδρίου ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, συντόνισε την πρώτη θεματική ενότητα για τη Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών, παρουσιάζοντας ως Πρόεδρος του συνεδρίου και Πρόεδρος της Επιτροπής και Διαφάνειας της ΕΝΠΕ τις θέσεις της Επιτροπής για το θέμα και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης συντόνισε την ενότητα για την Αγροτική Ανάπτυξη, παρουσιάζοντας τις θέσεις της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας της ΕΝΠΕ. Σε κάθε ενότητα έγιναν παρεμβάσεις συνέδρων, κατατέθηκαν προτάσεις και ερωτήσεις και πραγματοποιήθηκε διάλογος, ενώ τοποθετήσεις πραγματοποίησαν όλοι οι Περιφερειάρχες. Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών Ο κ. Φαρμάκης στην παρουσίαση της εισήγησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΕΝΠΕ, που επί της ουσίας αποτελεί έναν οδικό χάρτη για τη μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, παρουσία του κ. Λιβάνιου, αναφέρθηκε στους πέντε πυλώνες για να επιτευχθεί η μετάβαση. Αυτοί αφορούν: -Τις αρμοδιότητες των Περιφερειών. -Τη διαφάνεια και τον έλεγχο νομιμότητας. -Τη χρηματοδότηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. -Τη σχέση των Περιφερειών με το Κεντρικό Κράτος. -Την καταστατική θέση των Περιφερειών. Για τις αρμοδιότητες ο κ. Φαρμάκης επισήμανε ότι είναι αναγκαίος ένας μηχανισμός, υπό το ΑΣΕΠ, για την καταγραφή, τον επανακαθορισμό, αλλά και τη διαρκή παρακολούθηση – αξιολόγηση – επικαιροποίηση των αρμοδιοτήτων στα διάφορα επίπεδα διοίκησης της χώρας. Για τον έλεγχο νομιμότητας η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός ενιαίου – και τοπικά αποκεντρωμένου - συστήματος ελέγχου για τις δημόσιες συμβάσεις των Δήμων και κυρίως των Περιφερειών, που θα στηρίζεται στην λογική του Επόπτη ΟΤΑ (πρώην Ελεγκτή Νομιμότητας) ως μια υπηρεσία “μιας στάσης”. Ως προς τους χρηματοδοτικούς πόρους, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της ΕΝΠΕ υποστηρίζει, είτε τη μεταφορά πόρων από την Κεντρική Κυβέρνηση, είτε την ανάθεση της διαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων και πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον, προκρίνεται η πλήρης απόδοση των ΚΑΠ στις Περιφέρειες και η εξομάλυνση του ρυθμού καταβολής, η ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η θέσπιση απόδοσης πόρων στις Περιφέρειες από μισθώματα ή τέλη. Ακόμα σε σχέση με το ΕΠΑ, ζητείται η θέσπιση ετήσιου ορίου πληρωμών τουλάχιστον στο 20% του συνολικού προγράμματος κάθε Περιφέρειας. Επίσης, η ΕΝΠΕ προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός συντονιστικού οργάνου, εντός της Προεδρίας της Κυβέρνησης, με οριζόντια αρμοδιότητα σε θέματα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τη διασύνδεση αυτής με τα κατά περίπτωση αρμόδια Υπουργεία. Ο κ. Λιβάνιος ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές θα αρχίσει η διαβούλευση για την αλλαγή του Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι τόσο της ΕΝΠΕ, όσο και της ΚΕΔΕ, προκειμένου εντός του έτους να προκύψει το νέο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης. Αγροτική Ανάπτυξη Στη θεματική ενότητα για την Αγροτική Ανάπτυξη, ο κ. Καχριμάνης παρουσίασε τις θέσεις της ΕΝΠΕ για την αγροτική οικονομία και τον πρωτογενή τομέα, ενώ αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στα σύγχρονα και διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, αλλά και στρεβλώσεις που προκύπτουν από οργανωτικές δυσλειτουργίες. Έγινε εκτενής αναφορά στην πράσινη μετάβαση και επισημάνθηκε η ανάγκη να γίνει σε σταδιακά και σε συνεργασία με τους αγρότες, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν. Επίσης, αναλύθηκαν οι δυνατότητες στήριξης των γεωργών και των κτηνοτρόφων με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά και τα ζητήματα αναδιάρθρωσης της παραγωγικής διαδικασίας και του εκσυγχρονισμού του επαγγέλματος του αγρότη. Τονίστηκε η ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής, προώθησης και προβολής των τοπικών προϊόντων και ετέθη ως πρωταρχικός στόχος όλων η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο κ. Καχριμάνης επισήμανε μεταξύ άλλων: “Η ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα είναι εθνική υπόθεση. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς όλων των Περιφερειών, γιατί έχουμε καταλάβει πως είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας κι αυτό απαιτεί πρωτοβουλίες κι αποφάσεις. Ήταν ιδιαίτερα θετική η παρουσία και το ουσιαστικό ενδιαφέρον του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου. Εμείς, ως Περιφέρειες, θα είμαστε συμπαραστάτες όπου χρειαστεί, για να αλλάξουν τα πράγματα και να λυθούν χρόνια προβλήματα στον πρωτογενή τομέα”. Ο κ. Αυγενάκης παρουσίασε τις θέσεις της Κυβέρνησης και ενημέρωσε για την εθνική στρατηγική της Κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα, με επίκεντρο την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ενώ απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που ετέθησαν από τους εκπροσώπους των φορέων. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία για τις προδιαγραφές των Σχεδίων Βόσκησης, την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η ΚΥΑ από τα αρμόδια Υπουργεία και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Θα διορθώσουμε βήμα προς βήμα τα σημεία που σωστά εντόπισαν τα στελέχη της ΕΕ», επισήμανε ο κ. Αυγενάκης. Ο Υπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «είναι κρίσιμο να συνεργαστούμε στενά και αποτελεσματικά ώστε να θεσπιστούν Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης έως το τέλος του 2024 σε κάθε Περιφέρεια. Είναι απαραίτητη η στήριξη εκ μέρους των Περιφερειαρχών, της προσπάθειας για λειτουργία Κτηνοτροφικών Πάρκων. Έτσι θα διασφαλιστεί ο σεβασμός στο περιβάλλον, αλλά και η δημιουργία οικονομιών κλίμακας. Οι Περιφέρειες μπορούν να διατελέσουν κρίσιμο θετικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων μας για τον πρωτογενή τομέα. Μπορούν να είναι ένας πραγματικός σύμμαχος για την ανάπτυξη. Ένας πραγματικός σύμμαχος για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς μας, αλλά ως πρώτο βήμα για να συμβεί αυτό είναι η υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης. Είναι κρίσιμο να συνεργαστούμε στενά και αποτελεσματικά, ώστε να θεσπιστούν Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης έως το τέλος του 2024 σε κάθε Περιφέρεια. Αλλιώς δεν θα αποφύγουμε το πρόστιμο των 450 εκ. ευρώ που έχει επιβληθεί στη χώρα μας. Ας δουλέψουμε μαζί για να προστατεύσουμε τους κτηνοτρόφους μας».
View the embedded image gallery online at:
https://www.enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou#sigProId72096472f5

Στη δύναμη της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στην ανάγκη να ενισχυθεί, να θωρακιστεί και να αποκτήσει τον θεσμικό και δημοσιονομικό «χώρο» που θα μεγαλώσει τις ευθύνες, αλλά και την αποτελεσματικότητά της, εστίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Πρόεδρος του συνεδρίου Νεκτάριος Φαρμάκης ανοίγοντας τις εργασίες του θεματικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη και αύριο (22,23/5) στην Πάτρα. «Ειδικά, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει την ικανότητά της να δρα τοπικά και να σκέφτεται εθνικά. Γι’ αυτό και ειδικά σήμερα, οι Περιφέρειες επιζητούμε την ευθύνη! Η μεταρρύθμιση του κράτους λοιπόν, πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Σημαντικός πυλώνας αυτής της μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η επένδυση στην «εθνική Ελλάδος των Περιφερειών», η οικονομική και θεσμική ολοκλήρωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τελικά, αυτό που αποκαλείται, Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αυτό σημαίνει μετάγγιση ευθύνης αλλά και δύναμης στις τοπικές κοινωνίες, ώστε αφενός να υπηρετούνται οι εθνικές στρατηγικές επιλογές και αφετέρου, οι τοπικές προτεραιότητες να μετατρέπονται σε εθνικές επιλογές» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης. Παρατήρησε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει πως αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα, έναν πολύτιμο πυλώνα κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης, μέρος της εναρκτήριας τοποθέτησής του αφιέρωσε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής του, όπως τη διαρκή όσμωση της Πάτρας με την Ευρώπη, τις ισχυρές αξίες του δυτικού πολιτισμού που αποτυπώνονται στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και η σημασία της ναυμαχίας της Ναυπάκτου στην ιστορία της δυτικής Ευρώπης. «Η ιστορική κληρονομιά αυτού του τόπου λοιπόν, δείχνει ότι Ελλάδα και Ευρώπη είναι δύο έννοιες παράλληλες, αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρούμενες. Δύο έννοιες που δεν ήσαν πάντοτε ομοειδείς, αλλά που ιδιαίτερα στην εποχή μας ξέρουμε ότι είναι – και πρέπει να παραμείνουν – ισχυρές και ακατάλυτες» ανέφερε.
View the embedded image gallery online at:
https://www.enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou#sigProIdd8de5210a1

Τους βασικούς άξονες, έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη, μέσω του οποίου θα επιτευχθεί η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, ανέλυσε στην κεντρική ομιλία του στο θεματικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που άρχισε σήμερα στην Πάτρα, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε 11 βήματα για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των δυο ενοτήτων του θεματικού συνεδρίου, που είναι η Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών και η Αγροτική Ανάπτυξη, καταθέτοντας τις προτάσεις των Περιφερειαρχών όλης της χώρας. Αρχικά στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τους δυο πυλώνες της κεντρικής φιλοσοφίας της ΕΝΠΕ τα τελευταία χρόνια: “Το συνέδριο αποτυπώνει την κεντρική φιλοσοφία μας εδώ και πέντε χρόνια, την οποία θέλουμε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και αποτελεσματικότητα στην νέα θητεία. Και αυτή η φιλοσοφία έχει στον πυρήνα της δύο βασικούς πυλώνες: Πρώτον, τη διαρκή παρουσία μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δεύτερον, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας να δίνει απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα. Αυτός είναι στόχος μας και αυτό κάνουμε. Θέλουμε πάντα να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, να μην τις ακολουθούμε, αλλά να τις διαμορφώνουμε. Κοιτώντας τη μεγάλη εικόνα, όπως τη βιώσαμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια, και όπως είναι βέβαιο ότι θα την αντιμετωπίσουμε και τα χρόνια που έρχονται, ζούμε πλέον σε ένα κόσμο που αλλάζει με ραγδαίες ταχύτητες και δεν επιτρέπει οποιοδήποτε εφησυχασμό. Και είναι επίσης βέβαιο, ότι η χώρα μας, όπως και η γειτονιά μας, η Ευρώπη, τα επόμενα χρόνια θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, που προκαλούνται είτε από την επανάσταση στις νέες τεχνολογίες, είτε από τα νέα μοντέλα ανάπτυξης με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, είτε από γεωστρατηγικές εξελίξεις και περιφερειακές αναταράξεις. Όλες αυτές τις προκλήσεις πρέπει να τις δούμε μέσα από ένα ευρύτερο πλαίσιο, μέσα από ένα σύγχρονο πλαίσιο για την ανάπτυξη και τη δημόσια διοίκηση”. Αναφερόμενος στον σύγχρονο ρόλο των Περιφερειών, στη νέα εποχή των μεγάλων προκλήσεων, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι, “οι Περιφέρειες μπορούν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Όχι γιατί έτσι το θέλουμε ή γιατί έτσι το απαιτούμε, αλλά γιατί στην πράξη ο ρόλος των Περιφερειών είναι κομβικός. Κι αυτό δεν είναι θεωρητικό. Τεκμηριώνεται από συγκεκριμένα στοιχεία: Το 60% των δημόσιων επενδύσεων, το 30% των δημόσιων δαπανών, το 90% των δράσεων για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και συνολικά το 60% του προϋπολογισμού και το 70% των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιούνται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης. Αλλά πέρα από το ευρωπαϊκό επίπεδο, ας κοιτάξουμε και εδώ, στη χώρα μας, όπου αποδείξαμε, σε αλλεπάλληλες διαδοχικές κρίσεις, ότι όταν οι κοινωνίες κλυδωνίζονται οι Περιφέρειες είναι αυτές που καλούνται πρώτες για να κρατήσουν την κοινωνική συνοχή, να επουλώσουν πληγές, να χαράξουν το μονοπάτι για το ξέφωτο και την ανάκαμψη. Και πέρα από αυτό, τα Περιφερειακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι τα μεγαλύτερα Περιφερειακά Προγράμματα που έχουν εγκριθεί ποτέ για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, περιλαμβάνοντας το ένα τρίτο των συνολικών πόρων του νέου ΕΣΠΑ. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μας χαρίστηκε, αλλά το διεκδικήσαμε και το πετύχαμε μέσα από τη δουλειά μας, μέσα από τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητά μας, μέσα από την υλοποίηση μικρών και μεγάλων έργων, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Αλλά και μέσα από την πολλή καλή και εποικοδομητική συνεργασία με την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποδείξει στην πράξη ότι γνωρίζει τη σημασία της αυτοδιοίκησης και είναι στο πλευρό μας. Όπως επίσης, οφείλω να τονίσω για ακόμα μία φορά, ότι η συνεργασία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με την Κυβέρνηση, με το Υπουργείο Εσωτερικών, με όλα τα Υπουργεία, είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Πλέον όλοι έχουμε την ωριμότητα να αντιληφθούμε ότι με την Κυβέρνηση, την εκάστοτε Κυβέρνηση, μάς ενώνει ένας κοινός στόχος: η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών και η βιώσιμη ανάπτυξη που δημιουργεί έσοδα, εισόδημα και θέσεις εργασίας”. Για την πρώτη ενότητα του θεματικού συνεδρίου, που αφορά στη Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, κατέθεσε την πρόταση για τη σταδιακή μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Έναν οδικό χάρτη, που περιλαμβάνει 11 συγκεκριμένα βήματα. Μεταξύ άλλων ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι “για να είμαστε αποτελεσματικοί για τον τόπο και τους συμπολίτες μας πρέπει να εξελίξουμε, να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε το θεσμό των Αιρετών Περιφερειών. Ο Νεκτάριος Φαρμάκης και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας έχουν προετοιμάσει και καταθέσει μία ολοκληρωμένη εισήγηση για αποτελεσματική και βιώσιμη μεταρρύθμιση στις Αιρετές Περιφέρειες. Ουσιαστικά είναι ένα οδικός χάρτης γι’ αυτό στο οποίο έχω πολλές φορές αναφερθεί: Τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. -Με πλήρη θωράκιση της οικονομικής ανεξαρτησίας και της θεσμικής αυτοτέλειας των Περιφερειών. -Με μεσοπρόθεσμη αύξηση των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού, για να συγκλίνουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 13%, αλλά και άμεση επαναφορά της χρηματοδότησης των Περιφερειών στα επίπεδα που ήταν προ των περικοπών, γιατί με αυτούς τους πόρους χρηματοδοτούμε τις λειτουργικές παρεμβάσεις που μας έχουν μεταφερθεί από την κεντρική πολιτεία. -Με φορολογική αποκέντρωση, ώστε να έχουμε απ’ ευθείας τα δικά μας έσοδα, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη με το μέσο όρο να κυμαίνεται στο 15%. -Με πλήρη απόδοση των ΚΑΠ στις Περιφέρειες. -Με επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις και κάθε επίπεδο διακυβέρνησης να γνωρίζει ξεκάθαρα ποιες και πόσες ευθύνες έχει. -Με μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τις Περιφέρειες από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. -Με απλούστερους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να γίνονται με ενιαίο τρόπο για το σύνολο της χώρας. -Με ενίσχυση του πολιτικού ρόλου των Περιφερειών και εμπέδωση της καταστατικής θέσης των Αιρετών. -Με επαναπροσδιορισμό και εκλογίκευση των αδιανόητα πολλαπλών ελέγχων, όπου κανείς δεν ζητάει να μην ελέγχονται οι Περιφέρειες, αντίθετα θέλουμε τον έλεγχο και μάλιστα τον αυστηρό έλεγχο, αλλά από μία αρχή που θα ασκεί έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας. Ουσιαστικά αναφέρομαι σε μια υπηρεσία ‘μίας στάσης’ για τον έλεγχο των Περιφερειών. -Με εφαρμογή στην πράξη της Μητροπολιτικής Διοίκησης, που μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε μεγάλα και υπερτοπικά ζητήματα με ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο. -Με άμεση ενίσχυση του έργου μας με στελεχιακό δυναμικό, καθώς οι Περιφέρειες και οι εργαζόμενοι, έχουμε ξεπεράσει προ πολλού τα όρια και τις δυνάμεις μας”. Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα γίνουν ακόμα περισσότερα, ενώ δήλωσε τη συμφωνία των Περιφερειών με το σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. “Από την πλευρά μας ζητάμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο μεγάλα βήματα, γιατί οι Περιφέρειες είναι ο θεσμός, που βρίσκεται πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες, που λογοδοτεί απευθείας στους πολίτες, που ξέρει καλύτερα τις ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, που απέδειξε στις κρίσεις ότι είναι πυλώνας σταθερότητας και αποτελεσματικότητας”, σημείωσε. Για τη δεύτερη ενότητα του θεματικού συνεδρίου, που αφορά στην Αγροτική Ανάπτυξη, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως “οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη ανέδειξαν ένα μεγάλο και υπαρκτό πρόβλημα. Η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να είναι ούτε αλόγιστη, ούτε βεβιασμένη, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες και βασικές ανάγκες του αγροτικού τομέα. Η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι λελογισμένη και να γίνει βήμα-βήμα, μαζί με τους αγρότες. Οι 13 Περιφέρειες της χώρας στηρίξαμε και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αγρότες μας, τους παραγωγούς, τις τοπικές επιχειρήσεις, γιατί γνωρίζουμε καλά τη σημασία που έχει για τη χώρα ο αγροτικός τομέας. Και αυτό σας το λέει ένας άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι, που προέρχεται από την Κεντρική Μακεδονία, στην οποία παράγεται το 26% του Αγροτικού ΑΕΠ της Ελλάδας, και είναι πρώτη σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Στηρίξαμε όλα αυτά τα χρόνια τον αγροτικό τομέα. Και όταν μιλάμε για στήριξη δεν εννοώ μόνο τις χρηματοδοτήσεις για νέες γεωργικές και αγροτικές επενδύσεις, για την ενίσχυση των νέων αγροτών και γεωργών, για τα σχέδια βελτίωσης, για τα leader, για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την εισαγωγή της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, σε όλα τα στάδια από την παραγωγή και την τυποποίηση, μέχρι το προϊόν να φτάσει στο ράφι. Εννοώ επίσης, τη συντονισμένη προσπάθεια που κάνουν και οι 13 Περιφέρειες της χώρας για την προβολή των αγροτικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας σε όλες τις μεγάλες ελληνικές και διεθνείς αγροδιατροφικές εκθέσεις, μαζί με τις τοπικές επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα ευτυχώς η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και υποστηρίζει τους αγρότες και αντέδρασε άμεσα και με συνέπεια στα λογικά αιτήματά τους, θέτοντας από την πρώτη στιγμή τα ζητήματα στις Βρυξέλλες. Και ήδη πετύχαμε μια πρώτη νίκη, καθώς και η Ευρώπη έχει πλέον αντιληφθεί ότι πρέπει να προχωρήσουμε με πιο απλές, πιο ήπιες, πιο λογικές κινήσεις, στα αγροτικά ζητήματα. Γιατί αυτό είναι το συμφέρον της Ευρώπης: Το συμφέρον της είναι όχι να αποδυναμώσει, αλλά να ενισχύσει στην πράξη τους αγρότες, γιατί μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε, την επισιτιστική επάρκεια για τα επόμενα χρόνια. Και τώρα, το μεγάλο στοίχημα είναι η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπου οι Περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της συζήτησης, καταθέτοντας θέσεις και προτάσεις. Κι εμείς ως Περιφέρειες θα παραμείνουμε σταθερά δίπλα στους αγρότες μας για να δημιουργήσουμε μαζί ένα σύγχρονο και ισχυρό αγροτικό τομέα, που θα αντικατοπτρίζει πλήρως τις μεγάλες δυνατότητες των αγροτών μας και της πατρίδας μας”. Ο κ. Τζιτζικώστας ολοκλήρωσε την ομιλία του στο θεματικό συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Πάτρα, με ένα μήνυμα: “Η εποχή αλλάζει, οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά μας. Έχουμε μπροστά μας την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών. Οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για τη σταθερή ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ως Περιφέρειες έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να μετουσιώσουμε τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τους συμπολίτες μας και τον τόπο μας. Η Ευρώπη είναι παντού. Και οι Περιφέρειες της χώρας είναι εδώ για να δίνουν απαντήσεις και ουσιαστικές λύσεις, έχοντας έναν και μόνο τελικό στόχο: Στην νέα εποχή να μην μείνει κανείς εκτός, να μην μείνει κανένας μόνος, κανένας πίσω. Να είναι όλοι συμμέτοχοι στην πρόοδο και την ευημερία. Να υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για όλους. Να είναι ο άνθρωπος πάνω από όλα. Γιατί τίποτα δεν έχει αξία αν δεν ευημερούν οι πολίτες. Αυτό τον σπουδαίο στόχο μπορούμε να τον κάνουμε πράξη. Όλοι μαζί ενωμένοι”.
View the embedded image gallery online at:
https://www.enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou#sigProIdfd742fd9a8

Στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διήμερο το θεματικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με θέμα «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Θωράκιση – Αγροτική Ανάπτυξη». Το συνέδριο, που αρχίζει αύριο, θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο Royal (Ακτή Δυμαίων 53, Πάτρα), ο οποίος αποτελεί έναν από τους πλέον ιστορικούς, αλλά και σύγχρονους χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας της Πάτρας. Οι εργασίες θα αρχίσουν στις 11.00’ το πρωί της Τετάρτης 22 Μαΐου 2024 και η πρώτη μέρα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις κεντρικές ομιλίες του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως. Επίσης, περιλαμβάνει τους χαιρετισμούς εκπροσώπων φορέων, αλλά και τοποθετήσεις Περιφερειαρχών. Το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί πρώτη θεματική ενότητα, που αφορά στη Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών, όπου θα παρουσιαστούν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, οι θέσεις της Επιτροπής για τη θεσμική θωράκιση των Περιφερειών και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο. Την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στον ίδιο χώρο, με ώρα έναρξης 10.30’ το πρωί. Κεντρικό αντικείμενο της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου είναι η Αγροτική Ανάπτυξη και στις εργασίες θα συμμετέχει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιώργος Στρατάκος, όπως και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων. Πρόεδρος του Θεματικού Συνεδρίου είναι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης. *Επισυνάπτεται το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του θεματικού συνεδρίου της ΕΝΠΕ στην Πάτρα.
Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (240521-ENPE PATRA_PROGRAMME.pdf) Πρόγραμμα

Τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Με τη σημερινή παρουσίαση άρχισε και επισήμως, πρώτα από τις Περιφέρειες η διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο με την Αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα, η κ. Ζαχαράκη έθεσε περιθώριο στην ΕΝΠΕ να καταθέσει τις προτάσεις της επί του Εθνικού Σχεδίου εντός των επόμενων 40 ημερών, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, απάντησε ότι αυτό θα γίνει και μάλιστα προς αυτό το σκοπό ενεργοποιείται άμεσα η Επιτροπή Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της ΕΝΠΕ, υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρίας Λιονή.

Καλωσορίζοντας την Υπουργό, ο κ. Τζιτζικώστας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι “το δημογραφικό είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο δεν έχει αντιμετωπίσει αποφασιστικά μέχρι σήμερα η Πολιτεία. Χαίρομαι επειδή η αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, όπως και καθεμιά από τις 13 Περιφέρειες θα συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η χώρα ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό με συγκεκριμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό είναι εξαιρετικά σημαντικό για το παρόν και το μέλλον της χώρας και του Ελληνισμού. Το δημογραφικό γνωρίζουμε όλοι ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες προτάσεις κι όχι με γενικόλογες διαπιστώσεις. Με προτάσεις, που θα βοηθήσουν τις προσπάθειες που ήδη όλοι κάνουμε στις Περιφέρειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οφείλω να επισημάνω ότι για πρώτη φορά η Πολιτεία αποκτά κεντρικό σχεδιασμό και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την προσπάθεια που ήδη γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο. Διότι δεν μπορούμε καθένας μόνος του να είμαστε αποτελεσματικοί. Η συνεργασία είναι αυτή που θα δώσει ουσιαστικές λύσεις. Ως ΕΝΠΕ, αλλά και κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, που θα βοηθήσουν στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου, αλλά επίσης είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε ώστε οι τελικές προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου να υλοποιηθούν και να έχουν αποτέλεσμα. Σήμερα, ως Πολιτεία δεν έχουμε απάντηση στο δημογραφικό. Πρέπει να δώσουμε τα σωστά κίνητρα στους συμπολίτες μας, για να αναστρέψουμε την πληθυσμιακή γήρανση ή το brain drain, εξετάζοντας τόσο οριζόντιες πολιτικές, όσο και τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Η τελευταία απογραφή οφείλει να μας κινητοποιήσει όλους. Η Ελλάδα αργοσβήνει πληθυσμιακά και επέρχονται αλλοιώσεις στον κοινωνικό ιστό της, συμπαρασύροντας όλους τους άλλους δείκτες της ανάπτυξης και της προόδου. Προτάσεις υπάρχουν πολλές και πρέπει να τις δούμε. Από τα επιδόματα, την κοινωνική συμπερίληψη, τις επενδύσεις στη δια βίου μάθηση των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, το στεγαστικό, την κοινωνική καινοτομία, μέχρι τις υποδομές, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τις αμοιβές. Σε αυτή τη μάχη οφείλουμε να είμαστε όλοι μαζί και θα είμαστε”.

Η κ. Ζαχαράκη τόνισε μεταξύ άλλων ότι “το δημογραφικό λαμβάνει πλέον διαστάσεις εθνικής απειλής. Είμαστε μια ομάδα και έτσι πρέπει να λειτουργούμε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση γεννήσεων άρχισε το 1981 και μετά, ενώ το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων έγινε δραματικό μετά το 2011. Η διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό άρχισε από τον Δεκέμβριο, υπάρχει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου συγκεντρώνονται όλες οι προτάσεις και αξιολογούνται και η διαδικασία της διαβούλευσης είναι σε εξέλιξη, προκειμένου όλοι να καταθέσουν τις απόψεις τους και να καταλήξουμε σε ένα συγκροτημένο και αποτελεσματικό σχέδιο. Η πρώτη θεσμική συνάντηση με την Αυτοδιοίκηση αρχίζει από τις Περιφέρειες, γιατί έχετε μεγάλη δυναμική και επαφή με τον κόσμο, γιατί έχετε πολλές αρμοδιότητες και εξαιρετική γνώση των ζητημάτων. Στόχος είναι να καταρτίσουμε όλοι μαζί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με στοχευμένες προτάσεις, ώστε να μην αποτελούν γενικόλογες παρατηρήσεις”.

Οι πέντε βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό, όπως τους ανέλυσε η Υπουργός, είναι:

1.Στήριξη της οικογένειας.
-Οικονομική στήριξη.
-Συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
-Ενθάρρυνση / υποστήριξη απόκτησης παιδιών.

2.Ενίσχυση του εργατικού δυναμικού.
-Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών.
-Ενίσχυση της απασχόλησης γυναικών.
-Ενθάρρυνση της απασχόλησης άνω των 55 ετών.
-Μετανάστευση και brain gain.

3.Διαχείριση της μακροβιότητας / γήρανσης του πληθυσμού.
-Προώθηση ενεργού γήρανσης.
-Στήριξη υγιούς γήρανσης.
-Κοινωνική συμμετοχή και εμπλοκή των ηλικιωμένων σε δραστηριότητες.
-Γερνώντας στο σπίτι.

4.Βελτίωση της ποιότητας ζωής.
-Στήριξη περιοχών με ειδικές δημογραφικές ανάγκες.
-Ενίσχυση ελκυστικότητας της περιφέρειας.
-Πόλεις φιλικές προς τους πολίτες όλων των ηλικιών,

5.Προώθηση της ανάπτυξης.
-Ενίσχυση της καινοτομίας.
-Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας,

Ακολούθησε συζήτηση με τους Περιφερειάρχες και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ, επί του Εθνικού Σχεδίου.

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou#sigProIde11ec366be

Ομόφωνα εκλέχθηκε σήμερα το νέο Προεδρείο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να επανεκλέγεται Πρόεδρος του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης στη χώρα.

 

Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ συνεδρίασαν σήμερα το πρωί και εξέλεξαν ομόφωνα το νέο Προεδρείο, το οποίο έχει την εξής σύνθεση:

-Πρόεδρος: Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

-Α’ Αντιπρόεδρος: Νίκος Χαρδαλιάς, Περιφερειάρχης Αττικής

-Β’ Αντιπρόεδρος: Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

-Γραμματέας: Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

-Ταμίας: Χρήστος Μιχαλάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας

 

Στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, εκτός του Προεδρείου, εξελέγησαν οι:

-Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

-Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

-Γιάννης Τρεπεκλής, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

-Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

 

Πέρα από την ομόφωνη εκλογή του Προεδρείου, είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία του ανώτατου συλλογικού οργάνου της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, είτε ως ΕΝΠΕ, είτε παλαιότερα ως Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), που επανεκλέγεται ο Πρόεδρος του θεσμού.

 

Μετά την επανεκλογή του ο Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε: “Οι Περιφερειάρχες της χώρας προχωράμε ενωμένοι το έργο μας, με μόνο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας και την ανάπτυξη του τόπου μας. Η συνεργασία, που αποτέλεσε τη βάση της ενότητάς μας όλα αυτά τα χρόνια, αποδείχτηκε το κλειδί και στις φετινές εκλογές της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, η οποία μπαίνει σε μια νέα εποχή, πιο διεκδικητική, πιο δημιουργική, πιο παραγωγική, πιο αποτελεσματική και κυρίως με μεγαλύτερες προοπτικές, που θα έχουν αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για τις ομόφωνες αποφάσεις, που ισχυροποιούν τον θεσμικό και ουσιαστικό ρόλο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και δυναμώνουν το νέο Προεδρείο εν όψει των πολλών προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. Ευχαριστώ και προσωπικά τους συναδέλφους για την εμπιστοσύνη τους και την επιλογή τους να με επανεκλέξουν Πρόεδρο του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης. Η μόνη μου δέσμευση είναι ότι θα δικαιώσω την εμπιστοσύνη τους και ότι θα συνεχίσω να διατηρώ το κλίμα ομόνοιας και ενότητας, που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όλοι μαζί θα πάμε την Ελλάδα μπροστά, θα πάμε καθεμιά από τις 13 Περιφέρειες πιο ψηλά”.

View the embedded image gallery online at:
https://www.enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou#sigProId9cd97f1334

 

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΠΕ.

Η ψηφοφορία από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt Athens», μετά την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής και αφού προηγουμένως είχαν κατατεθεί οι υποψηφιότητες και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι συνδυασμοί και καταρτίστηκαν τα ψηφοδέλτια, με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής.

 

Μετά τη διαλογή των ψήφων η Εφορευτική Επιτροπή εξέδωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, με τον συνδυασμό «Σύγχρονες Ισχυρές Περιφέρειες – Απόστολος Τζιτζικώστας» να λαμβάνει ποσοστό 78,7% και να εκλέγει εννέα από τα δώδεκα αιρετά μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ.

 

Σημειώνεται ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν εξ οφίτσιο οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας και τα 12 αιρετά μέλη που εκλέχθηκαν σήμερα.

 

Η Εφορευτική Επιτροπή επικύρωσε τα εξής αποτελέσματα:

 

Αποτελέσματα ψηφοφορίας για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ:

Ψήφισαν 335 μέλη της Γενικής Συνέλευσης από τους 356 εγγεγραμμένους στον εκλογικό κατάλογο.

Μετά τη διαλογή 333 ήταν τα έγκυρα ψηφοδέλτια, ένα άκυρο και ένα λευκό.

Από τα έγκυρα ψηφοδέλτια έλαβαν ανά συνδυασμό:

-«Σύγχρονες Ισχυρές Περιφέρειες – Απόστολος Τζιτζικώστας» - 262 (ποσοστό 78,7%) – Εκλέγει 9 μέλη: Χρήστος Μιχαλάκης, Γεώργιος Λεονταρίτης, Θεόδωρος Μαρκόπουλος, Μαρία Λιονή, Θωμάς Πιτούλης, Ιωάννης Περγαντάς, Χαράλαμπος Μπονάνος, Θεόδωρος Βερούτης, Λύσσανδρος Μεταξάς.

-«Περιφερειακό Αυτοδιοικητικό Κίνημα» - 37 (ποσοστό 11,1%) – Εκλέγει 1 μέλος: Ευάγγελος Αλμπάνης.

-«Περιφερειακή Συνεργασία» - 20 (ποσοστό 6%) – Εκλέγει 1 μέλος: Γιώργος Ιωακειμίδης.

-«Λαϊκή Συσπείρωση» - 14 (ποσοστό 4,2%) – Εκλέγει 1 μέλος: Σωτήρης Αβραμόπουλος.

 

Αποτελέσματα ψηφοφορίας για το νέο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ:

Με σειρά αριθμού σταυρών τακτικά μέλη εκλέγονται οι:

-Σοφία Μαυρίδου – Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

-Γιώργος Κοντογιάννης – Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας

-Βασίλης Ψαθάς – Αντιπεριφερειάρχης Άρτας

-Φιλήμων Ζαννετίδης – Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

-Κωνσταντίνος Κόντος – Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

 

Μετά το πέρας των εκλογών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους από όλη τη χώρα για την εμπιστοσύνη τους και για το ισχυρό 78,7% που έλαβε ο συνδυασμός μας ‘Σύγχρονες Ισχυρές Περιφέρειες’ στις σημερινές εκλογές της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Και οι 13 Περιφέρειες μαζί. Ως μία. Θα είμαστε εδώ, ενωμένοι και τα επόμενα χρόνια, απέναντι σε όλες τις προκλήσεις και σε όλα τα μέτωπα, να δίνουμε μάχες καθημερινά και να εργαζόμαστε σκληρά για το καλό των συμπολιτών μας».

 

Το νέο Προεδρείο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας θα προκύψει από τις αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν στην αυριανή συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, στα γραφεία της ΕΝΠΕ, στις 10.30’ το πρωί.

View the embedded image gallery online at:
https://www.enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou#sigProIdd9fb4f53f4

“Σταθμό” χαρακτήρισε τη Γενική Συνέλευση για την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην κεντρική ομιλία του, επειδή, όπως τόνισε, διεξάγεται σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία, που έχει έντονα μεταβατικά χαρακτηριστικά προς μία νέα πολιτική εποχή.

“Μια πολιτική εποχή, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά και στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη, μέσα σε μία περίοδο μεγάλων και αλλεπάλληλων προκλήσεων”, εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι “τα τελευταία χρόνια ο κόσμος άλλαξε και θα συνεχίσει να αλλάζει και χρειάζονται νέες ιδέες και νέα πολιτικά εργαλεία για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας”.

Όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, η Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ έχει δυο βασικά χαρακτηριστικά:

1.Πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης θητείας, κάτι που δεδομένα δίνει και απολογιστικό χαρακτήρα. Αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω και να δούμε πόσα πράγματα πετύχαμε αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά και που πρέπει να εστιάσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας.

2.Αποτελεί το βήμα οριοθέτησης του οράματος για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, αλλά και τους νέους στόχους, τους οποίους οι Περιφερειάρχες θα διαμορφώσουν μαζί.

“Το πιο σημαντικό είναι να κοιτάξουμε μπροστά, να κοιτάξουμε στο μέλλον, να είμαστε διαμορφωτές των εξελίξεων. Όπως ακριβώς κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι 13 Περιφέρειες, όπως και ολόκληρος ο κόσμος, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολλαπλές κρίσεις. Από την πανδημία και την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας, στην κλιματική κρίση και στη δίνη του πολέμου στη γειτονιά μας, που γέννησε νέες κρίσεις, όπως η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση, με τεράστιες συνέπειες στην οικονομία και κυρίως στην κοινωνία. Μέσα σε αυτό τον ασφυκτικό κλοιό, όπου η ‘μη κανονικότητα’ έγινε ο κανόνας, οι 13 Περιφέρειες της χώρας ανέλαβαν ευθύνες και υλοποίησαν δράσεις που εκτείνονται και πέρα από την καταστατική αποστολή τους και κατάφεραν να σταθούν δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, δίπλα στους πολίτες, δίπλα σε αυτούς που είχαν ανάγκη. Το κάναμε στην υγεία με την πανδημία, το κάναμε στην οικονομία με την ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, το κάναμε στην κοινωνία με την αλληλεγγύη προς τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Οι κρίσεις αυτές ανέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο τον σύγχρονο και κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών για την κοινωνία, την οικονομία, την ίδια τη χώρα. Έναν ρόλο που δεν είναι παθητικός. Δεν είναι ρόλος απλής διαχείρισης. Αλλά είναι ένας ρόλος ενεργού σχεδιασμού και συμμετοχής με καταλυτικό χαρακτήρα και κρίσιμο αποτύπωμα, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στην επίτευξη των πιο σημαντικών στόχων της ΕΝΠΕ και των Περιφερειών τα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα εξής:

-Τα Περιφερειακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027 είναι τα μεγαλύτερα που έχουν εγκριθεί ποτέ. Για πρώτη φορά το ένα τρίτο των πόρων του ΕΣΠΑ είναι στις 13 Περιφέρειες. “Αυτό δεν είναι κάτι που μας χαρίστηκε, αλλά το κερδίσαμε με το σπαθί μας, το κερδίσαμε όλοι μαζί με πολλή δουλειά και διεκδίκηση, με τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα που δείξαμε, με τα έργα που υλοποιήσαμε σε κάθε γωνιά σε κάθε Περιφέρεια, με την εκτόξευση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων που πετύχαμε”, σημείωσε.

-Για πρώτη φορά η ΕΝΠΕ πέτυχε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να εφαρμόσει οριζόντια και στις 13 Περιφέρειες της χώρας δράσεις του ΕΣΠΑ, με τις οποίες μειώνεται η γραφειοκρατία και γίνεται καλύτερη και ταχύτερη την εξυπηρέτηση των πολιτών.

-Η ΕΝΠΕ λειτούργησε με εξωστρέφεια, πήγε στην ελληνική περιφέρεια, ήταν παρούσα στην ακριτική Ελλάδα, εκεί που χτυπάει πάντα πιο δυνατά η ελληνική καρδιά, εκεί που η σημαία μας κυματίζει πάντα λίγο πιο ψηλά. Και παρά τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας, βρεθήκαμε από τη δοκιμαζόμενη Βόρεια Εύβοια, στην Ήπειρο, έως και την ακριτική Ρόδο και το Καστελλόριζο. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τα επόμενα χρόνια. Θα είμαστε παντού σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας”.

-Κατοχύρωση του ισχυρού ρόλου και λόγου των Περιφερειών. Με συνεχή παραγωγή έργου και συγκεκριμένες προτάσεις, από τις Επιτροπές της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Με την εδραίωση της σύγχρονης παρουσίας στο διαδίκτυο και σε όλα τα ψηφιακά μέσα και πλατφόρμες. Με καθοριστική συμβολή, μέσα από επιχειρήματα και την παρουσία των Περιφερειών στη Βουλή, σε όλα τα σημαντικά νομοσχέδια. “Ενώ, όπου και όποτε χρειάστηκε, βάλαμε φρένο σε ανέφικτες ή και παράλογες απαιτήσεις Υπουργείων, που ήθελαν να ξεφορτώσουν αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη, χωρίς πόρους, αλλά τελικά και χωρίς επιτυχία”.

-Η ΕΝΠΕ ήταν στην πρώτη γραμμή όταν η πατρίδα είχε ανάγκη. Οι Περιφέρειες έφεραν πρώτες σε όλη την Ελλάδα μάσκες και υγειονομικό υλικό στην έναρξη της πανδημίας. Συντόνισαν την ανθρωπιστική βοήθεια σε στιγμές μεγάλων κρίσεων, στη Θεσσαλία, στον Έβρο, στη Βόρεια Εύβοια, ακόμα και στον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία.

Όλα αυτά, τα πετύχαμε μαζί, ενωμένοι. Γι’ αυτό για ακόμα μία φορά, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους απερχόμενους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους, που με πολλή δουλειά, με διεκδικητικότητα και αποφασιστικότητα, με ουσιαστικό έργο, συνέβαλλαν καθοριστικά σε όλα αυτά που καταφέραμε, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες”, υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στη νέα περίοδο της ΕΝΠΕ, που αρχίζει σήμερα με την εκλογή των μελών του νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: Όλα αυτά τα χρόνια κάναμε πολλή και κρίσιμη δουλειά και στους τομείς που αποτελούν την τομή μεταξύ μίας εποχής που φεύγει και μίας εποχής που έρχεται. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, το ξερίζωμα της γραφειοκρατίας, η ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τα μικρά και μεγάλα έργα στις υποδομές, είναι οι προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουμε. Και εδώ η ματιά μας πρέπει να είναι καθαρή, γιατί δεν θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να πετύχουμε. Θα έχουμε μία και μόνη ευκαιρία να οδηγήσουμε το τρένο της εξέλιξης, που κινείται με ταχύτητες οι οποίες ήταν αδιανόητες σε άλλες εποχές. Και οι πολίτες απαιτούν από εμάς ένα πράγμα: Να δίνουμε λύσεις και να είμαστε παραγωγικοί και ουσιαστικοί, χωρίς να μπαίνουμε σε άγονες αντιπαραθέσεις, χωρίς διαιρέσεις, εξαιρέσεις και διαχωρισμούς. Το κλειδί είναι η συνεργασία. Η συνεργασία μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας. Η συνεργασία με τους Δήμους. Η συνεργασία με τους ελληνικούς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τους φορείς, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, την ίδια την κοινωνία. Για να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε πολιτικές και στρατηγικές, που ξεκινούν από τη βάση και πηγαίνουν προς τα επάνω. Για να αξιοποιούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Για να δίνουμε λύσεις στις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας. Και βέβαια, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συνεργασία μας και με την κεντρική Πολιτεία. Και πλέον όλοι έχουμε την ωριμότητα να αντιληφθούμε ότι με την κυβέρνηση, την εκάστοτε κυβέρνηση, μας ενώνει ένας κοινός στόχος: Η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών και η βιώσιμη ανάπτυξη που δημιουργεί έσοδα, εισόδημα και θέσεις εργασίας. Και οφείλω να το υπογραμμίσω, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας που ολοκληρώνεται η συνεργασία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,  ήταν σε εξαιρετικό επίπεδο. Και θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω την Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, τον Αναπληρωτή Υπουργό, Θεόδωρο Λιβάνιο, αλλά και όλους τους προκατόχους τους. Είναι μία εξαιρετική συνεργασία, στην οποία έχουμε επενδύσει και χτίζουμε τα τελευταία χρόνια, η οποία αποδίδει σημαντικούς καρπούς. Και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε σταθερά σε αυτό το δρόμο της συνεργασίας, γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε σημαντικά βήματα μπροστά μας, που μπορούμε και πρέπει να τα κάνουμε μαζί”.

Βάζοντας μάλιστα το πλαίσιο της νέας θητείας της Διοίκησης της ΕΝΠΕ, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι “είναι πολύ κρίσιμο και σημαντικό για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, η κεντρική Πολιτεία να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τα ζητήματα που θέτουμε: Όπως οι πόροι που χρειάζονται οι Περιφέρειες, οι οποίοι πρέπει να είναι ανάλογοι των αυξημένων ευθυνών που έχουμε. Όπως επίσης, η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του έργου μας με προσλήψεις προσωπικού. Όπως ακόμα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπου η θέση των 13 Περιφερειών της χώρας είναι ξεκάθαρη, ότι πρέπει να επανέλθει η χρηματοδότηση των Περιφερειών στα επίπεδα που ήταν προ των περικοπών, καθώς με αυτούς τους πόρους χρηματοδοτούμε τις λειτουργικές παρεμβάσεις που μας έχουν μεταφερθεί από την κεντρική Πολιτεία. Ενώ πρέπει να λυθεί ώστε να μην ξανασυμβεί το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά, το ζήτημα, ουσιαστικά, της καθυστέρησης πληρωμών για τα έργα του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το τελευταίο τρίμηνο του έτους, που οδηγεί σε διακοπή εργασιών, κάτι που δεν πρέπει να επαναληφθεί. Όπως επίσης, οι κρατικές ενισχύσεις για τις δημόσιες υποδομές πρέπει να έχουν απλούστερους κανόνες και να γίνονται με ενιαίο τρόπο για το σύνολο της χώρας. Όπως φυσικά και οι αρμοδιότητες, που πρέπει να είναι κάθετες και ξεκάθαρες, για να μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά και ακόμα πιο αποτελεσματικά. Και εδώ θέλω να επισημάνω, ότι το σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί πρέπει να υπάρξει οριστικό ξεκαθάρισμα του ποιος κάνει τι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το ζητούμενο. Υπάρχει και ένα ακόμα σημαντικό διακύβευμα, που δεν είναι άλλο από τον κοινό βηματισμό που πρέπει να έχει η χώρα μας, με τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Γιατί πλέον, είναι ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η δισδιάστατη Ευρώπη, των Βρυξελλών και των Εθνικών Κυβερνήσεων, δεν μπορεί μόνη της να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις. Χρειάζεται πλέον, μια νέα προσέγγιση διακυβέρνησης, μια Ευρώπη τριών διαστάσεων, όπου όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, το ευρωπαϊκό, το εθνικό και το περιφερειακό, θα δουλεύουν μαζί για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους.

Σήμερα πια το 60% των δημόσιων επενδύσεων, το 30% των δημόσιων δαπανών, το 90% των δράσεων για το περιβάλλον, το 60% του προϋπολογισμού και συνολικά το 70% των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιούνται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης.

Γι’ αυτό τώρα είναι η ώρα να κάνουμε στην Ελλάδα το μεγάλο, τολμηρό αλλά και ώριμο βήμα, τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Για να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο με τις 13 Περιφέρειες στην πρώτη γραμμή, ώστε η ανάπτυξη να φτάσει σε κάθε τόπο, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε πολίτη, από το Ορμένιο στον Έβρο, ως την Κρήτη και τη Γαύδο, και από τους Οθωνούς και την Κέρκυρα, ως τη Ρόδο και το Καστελλόριζο. Κι εμείς από την πλευρά μας, οι 13 Περιφέρειες της χώρας, εγγυόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε με συνέπεια και υπευθυνότητα, τη μάχη σε όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα: Και στην υγεία, συνεχίζοντας να στηρίζουμε με πόρους και σύγχρονο εξοπλισμό τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Και στην οικονομία, με δράσεις στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας. Και στο περιβάλλον, με νέα αντιπλημμυρικά έργα και δράσεις για την κυκλική οικονομία, τη βιώσιμη κινητικότητα, την ενεργειακή μετάβαση, την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και στον τουρισμό, με προβολή σε όλο τον κόσμο των μοναδικών και διαφορετικών περιοχών της χώρας μας. Και στην παιδεία, με την κατασκευή νέων, σύγχρονων σχολικών μονάδων. Και στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, με χρηματοδότηση νέων επενδύσεων και δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Και στις υποδομές, με υλοποίηση μεγάλων έργων και εκτόξευση των ρυθμών απορρόφησης ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων. Και στην ψηφιακή μετάβαση, με νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που καταργούν την ταλαιπωρία, τα γκισέ και τις ουρές. Και στην κοινωνική αλληλεγγύη, με ουσιαστική στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Οι 13 Περιφέρειες είναι η πιο ισχυρή δύναμη για τη δημιουργία της Ελλάδας της επόμενη ημέρας, σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Ολοκληρώνοντας την κεντρική ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Ένωσης: “’Όπου η ενότητα, εκεί και η νίκη’ λέει το γνωστό λατινικό ρητό και δεν είναι η πρώτη φορά που το επικαλούμαι. Γιατί εκεί είναι το κλειδί για όσα θέλουμε να πετύχουμε. Στην ενότητα και τη συνεργασία. Οι Περιφέρειες έχουμε όλες τις δυνατότητες. Είμαστε ο πρώτος και αδιαμεσολάβητος κρίκος με τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Ξέρουμε να ξεπερνάμε εμπόδια, να κινούμαστε πάνω και πέρα από διαχωρισμούς, να επικεντρωνόμαστε στην ουσία: στη λύση των προβλημάτων των πολιτών. Είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε τον ρόλο που η εποχή η ίδια μας καλεί να επιτελέσουμε. Να γίνουμε η ατμομηχανή μίας αναπτυξιακής πολιτικής που θα ξεκινά από κάτω και θα πηγαίνει προς τα πάνω. Που θα έχει στο επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες και τον άνθρωπο. Είμαστε έτοιμοι να αποδείξουμε ότι η αλληλεγγύη προς κάθε συνάνθρωπο μας που έχει ανάγκη, είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Είμαστε έτοιμοι να απλώσουμε το δίχτυ προστασίας για όλους και να αποτελέσουμε την αιχμή του δόρατος για βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη. Οι σύγχρονες, ισχυρές Περιφέρειες είναι στην πρώτη γραμμή. Ζητώ την εμπιστοσύνη σας και σας καλώ αυτό το δρόμο όχι απλά να τον βαδίσουμε μαζί, αλλά να τον διαμορφώσουμε μαζί. Δίπλα – δίπλα. Σε όλες τις προκλήσεις. Σε όλα τα μέτωπα. Και οι 13 Περιφέρειες μαζί. Ως μία. Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Χαιρετισμούς στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης απηύθυναν ο Πρόεδρός της, Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou#sigProId07274d0c84

Tη Δευτέρα η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Αθήνα για την εκλογή των μελών του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου

Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με μοναδικό θέμα την “Εκλογή μελών Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.)”.

Η Γενική Συνέλευση θα αρχίσει στις 9.00’ το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 20.00’ και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο “Grand Hyatt Athens” (Λεωφόρος Συγγρού 115, Αθήνα).

Στη Γενική Συνέλευση, την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ως Πρόεδρος ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Την κεντρική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της Γενικής Συνέλευσης είναι το εξής:

  • 09.00 – 10.30: Προσέλευση - Διαπιστεύσεις Συνέδρων
  • 10.30 – 10.45: Έναρξη Γενικής Συνέλευσης - Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης και Περιφερειάρχης Αττικής Νικόλαος Χαρδαλιάς
  • 10.45 – 11.15: Χαιρετισμοί Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως και Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου
  • 11.15 – 11.45: Ομιλία Προέδρου ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα
  • 11.45-12.00: Έγκριση εργασιών από τη Γενική Συνέλευση και Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής
  • 12.00 -13.00: Κατάθεση υποψηφιοτήτων στην Εφορευτική Επιτροπή για τα Μέλη του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου
  • 13.00 -14.00: Τοποθετήσεις Συνδυασμών και Κατάρτιση ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή
  • 14.00-17.00: Ψηφοφορία για εκλογή Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου
  • 17.00 -20.00: - Διαλογή ψήφων και έκδοση αποτελέσματος ψηφοφορίας.

Ολοκληρώθηκε το 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χτες και σήμερα στα Ιωάννινα, με θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Οι Περιφέρειες στη Νέα Εποχή» και δυο ενότητες: «Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Περιφερειακή Διακυβέρνηση στην πράξη» και «Νέο ΕΣΠΑ, ΕΠΑ & Ταμείο Ανάκαμψης – Ο ρόλος των Περιφερειών». Έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, ο Συντονιστής της πρώτης θεματικής ενότητας, που ήταν αφιερωμένη στη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης και τον σύγχρονο ρόλο των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, επισήμανε: «Ως συντονιστής της ενότητας της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο την Περιφερειακή Διακυβέρνηση στο 9π Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, είχα την ευκαιρία να μιλήσω για το διακύβευμα, που δεν είναι άλλο από την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών της χώρας. Την αποτελεσματικότερη διοίκηση με την εξασφάλιση της λειτουργίας σε περιβάλλον χωρίς το άλλοθι της έλλειψης αποκέντρωσης. Το κεκτημένο εδώ άργησε. Άργησε και στοιχίζει. Η ανάγκη για ενηλικίωση των θεσμών πρέπει να μεταφραστεί σε μια πολύ γενναία μεταρρύθμιση. Δεν την έχει ανάγκη ο θεσμός, γιατί κανένας θεσμός δεν είναι αυτοσκοπός και δεν υπηρετεί τον εαυτό του. Τη μεταρρύθμιση την έχει ανάγκη η χώρα για να καλύψει το κενό μιας ιδιαίτερα ταραχώδους περιόδου και για να συμβαδίσει με τις σημερινές συνθήκες και ανάγκες της κοινωνίας. Η ευκαιρία της θεσμικής ενηλικίωσης δεν μπορεί να πάει χαμένη από την Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που άντεξε πολλαπλές κρίσεις, εστιάζοντας στην αλλαγή πορείας και νοοτροπίας. Η παρουσία επίσης και πολύ περισσότερο το πολιτικό περιεχόμενο της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου μάς κάνουν αισιόδοξους. Ο θεσμός που υπηρετούμε, στάθηκε επίσης ψηλά στις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων ετών και στον αγώνα για την ανάταση της χώρας. Χρειάζεται να δείξουμε πολύ μεγάλη πίστη στο ότι αυτό που η Ελλάδα μπορεί να δώσει τα επόμενα χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτά που σήμερα έχει πετύχει. Επειδή μπορούμε να πάμε ακόμα πιο ψηλά, τώρα είναι η ώρα, η ευκαιρία και η υποχρέωση να κάνουμε και το επόμενο βήμα που, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της περιόδου, μόνο άλμα μπορεί να είναι». Από την πλευρά του, ο συντονιστής της δεύτερης θεματικής ενότητας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε: «Το ΕΣΠΑ, το ΕΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τα τρία σημαντικότερα χρηματοδοτικά προγράμματα για τη χώρα, κατά συνέπεια και για τις Περιφέρειες της χώρας. Η μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους όμως, ειδικά όταν μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη και για bottom up πολιτικές, απαιτεί ταχύτητα και ευελιξία, καθώς κοινός στόχος όλων μας είναι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως επιταχυντής αυτής της ανάπτυξης, στοχεύοντας στις κατά τόπους αδυναμίες και δυνατότητες, αρκεί να αποκτήσει τον αναγκαίο ‘χώρο’. Η αύξηση του ορίου πληρωμών του ΕΠΑ και η μεγαλύτερη ‘αυτοτέλεια’ των Περιφερειακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ μπορούν να αποτελέσουν κινήσεις μείζονος σημασίας που θα ‘απελευθερώσουν’ τις τοπικές δυνάμεις». Σήμερα, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, εγκρίθηκε επίσης η έκθεση οικονομικής διαχείρισης (απολογισμού) του έτους 2022 της ΕΝΠΕ, με εισηγητή τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου ΕΝΠΕ Νικόλαο Παπαγεωργίου. Φωτογραφικό υλικό: https://www.enpe.gr/el/media-files/photo-albums/category/67-9o-taktiko-synedrio-enosis-perifereion-ellados

Την κεντρική εισήγηση στο 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Στην έναρξη των εργασιών του διήμερου Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικούς άξονες, που θα βάλουν τις ελληνικές Περιφέρειες στη νέα εποχή, που θα οδηγήσουν στον κεντρικό στόχο της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, τον οποίο έχουν κατακτήσει οι Περιφέρειες σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. “Βρισκόμαστε μόλις δύο μήνες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που ανέδειξαν τις νέες περιφερειακές αρχές σε όλη την χώρα, οι οποίες έχουν μπροστά τους πέντε χρόνια να δουλέψουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν. Και είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε διαρκώς ότι η αυτοδιοίκηση περνά σε μία διαφορετική φάση σε όλη την Ευρώπη. Αλλάζει. Εκσυγχρονίζεται. Δυναμώνει. Συμμετέχει όλο πιο ενεργά στις κεντρικές αποφάσεις. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι σε όλη την Ευρώπη, δεν αποτελούν απλά έναν συμπληρωματικό διοικητικό βραχίονα, αλλά έναν ενεργό συμμέτοχο στη διαμόρφωση και την άσκηση των πολιτικών. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, γιατί δυστυχώς έχουμε μείνει πίσω. Άλλωστε το είδαμε εμφατικά τα τελευταία χρόνια, των μεγάλων και πολλαπλών κρίσεων, όπου οι 13 Περιφέρειες της χώρας ανέλαβαν ρόλους και ανταποκρίθηκαν με μεγάλη επιτυχία, που εκτείνονται πέρα από την ‘καταστατική’ αποστολή τους, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή, στηρίζοντας τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, ολοκληρώνοντας μεγάλα έργα, στηρίζοντας το ΕΣΥ και τις επιχειρήσεις μας, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Με άλλα λόγια καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία σε αυτόν τον νέο κομβικό ρόλο, τον οποίο αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι σε όλη την Ευρώπη, γιατί αυτή είναι η ανάγκη, αυτή είναι η νέα εποχή. Και τη νέα αυτή πανευρωπαϊκή πραγματικότητα δείχνει να την έχει αντιληφθεί η σημερινή Κυβέρνηση. Τόσο η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, δουλεύουν εντατικά ώστε η συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών και της κεντρικής Πολιτείας να είναι ακόμα πιο ουσιαστική, ακόμα πιο αποτελεσματική. Και για αυτό, θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω. Για τη σημαντική δουλειά τους, για την εποικοδομητική συνεργασία μας. Ταυτόχρονα όμως γνωρίζουμε καλά ότι μπροστά μας έχουμε μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. Προκλήσεις που κοιτάνε στο 2030, αλλά και προκλήσεις άμεσες, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί, από κοινού”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας. Οι τέσσερις βασικοί άξονες που θα οδηγήσουν σε σύγχρονες, ισχυρές Περιφέρειες, έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, είναι: οι αρμοδιότητες των Περιφερειών, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι πόροι και η χρηματοδότηση των Περιφερειών και η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. 1.Αρμοδιότητες Αναφορικά με τον πρώτο άξονα των αρμοδιοτήτων ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι “Το πρώτο και πιο σημαντικό ζήτημα, στο οποίο σκοντάφτουμε συνεχώς, είναι οι αρμοδιότητες, που σε κάποιες περιπτώσεις αλληλοκαλύπτονται, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρες, σε άλλες μεταβιβάζονται με νομοθετικές ρυθμίσεις χωρίς πόρους, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό και σε άλλες, είναι τόσο πολύ διασκορπισμένες, που στο τέλος κανείς επί της ουσίας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και το χειρότερο οι πολίτες να μη γνωρίζουν ποιος έχει την ευθύνη. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι χρειαζόμαστε άμεσα ξεκάθαρες και κάθετες αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους. Οι ανάγκες που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τεράστιες και είναι άμεσες. Είναι πλέον δεδομένο ότι, έπειτα από 13 χρόνια, χρειάζονται άμεσα προσλήψεις και αύξηση των εργαζόμενων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, ώστε οι Περιφέρειες της χώρας να μπορούν να λειτουργήσουν και να ανταποκριθούν στον πολυδιάστατο ρόλο τους. Η κινητικότητα δεν καλύπτει τις ανάγκες των Περιφερειών, ούτε ποσοτικά, ούτε ποιοτικά. Το αντίθετο, δημιουργεί μείζον ζήτημα αποδυνάμωσής τους από έμπειρο στελεχιακό δυναμικό. Το νομοσχέδιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης αποτελεί ένα πρώτο βασικό βήμα. Όπως και το νέο σύστημα αξιολόγησης που θέλει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει όμως - και εδώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος - να συνοδεύεται τόσο από σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων, όσο και από την απαραίτητη ενίσχυση των Περιφερειών και των Δήμων, σε επίπεδο πόρων και ανθρώπινου δυναμικού έτσι ώστε η αξιολόγηση να είναι ακριβοδίκαιη και αποτελεσματική. Σε όλα αυτά, στο κρίσιμο ζήτημα των αρμοδιοτήτων, πρέπει μαζί να βρούμε λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες και πρέπει να τις βρούμε άμεσα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα”. 2.Κλιματική Κρίση Ο δεύτερος άξονας, στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τζιτζικώστας είναι η κλιματική κρίση: “Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά και ξεκάθαρα. Δυστυχώς, τα καλοκαίρια και οι χειμώνες μας δεν είναι όπως παλιά. Κρύβουν πλέον τεράστιους κινδύνους για το φυσικό μας τοπίο, τα δάση μας, τις πόλεις και τα χωριά μας, τις περιουσίες και κυρίως τις ζωές των συμπολιτών μας. Και βέβαια πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα ακραία φαινόμενα θα είναι ολοένα και πιο συχνά, ολοένα και πιο έντονα. Οι 13 Περιφέρειες της χώρας όλα αυτά τα χρόνια υλοποιούν πολλά και σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα. Ενώ καλούνται να αποκαταστήσουν, και το πετυχαίνουν, τις επιπτώσεις των καταστροφών αυτών. Αλλά και να συντηρήσουν υποδομές που επί δεκαετίες είχαν μείνει χωρίς συντήρηση, η αρμοδιότητα των οποίων μόνο πρόσφατα τους ανατέθηκε. Παρά την οικονομική στενότητα, παρά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις σε θέματα περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Παρά την ακραία υποστελέχωση. Οι Δήμοι επίσης έχουν την ευθύνη για μικρότερης κλίμακας αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στους αστικούς ιστούς. Και ταυτόχρονα και η κεντρική Πολιτεία υλοποιεί αντιπλημμυρικά έργα. Αυτό όμως που όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε είναι ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα μια ξεκάθαρη διευθέτηση αρμοδιοτήτων και βέβαια πρέπει να βρεθούν οι πόροι για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, τους οποίους σήμερα δεν έχουν οι Περιφέρειες, προκειμένου τα έργα αυτά να γίνουν με βάση τις νέες κλιματικές συνθήκες και τα σημερινά δεδομένα. Να είμαστε ξεκάθαροι: Τα χρήματα που έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια δεν αρκούν για να γίνουν οι μεγάλες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, που χρειάζεται η χώρα. Ο Πρωθυπουργός έθεσε το μεγάλο αυτό ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κυβέρνηση και οι Υπουργοί, που μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους, γνωρίζουν καλά το θέμα και το έχουν σε άμεση προτεραιότητα. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και μεγαλύτερα βήματα, γρήγορα. Πρέπει και η Ευρώπη να κατανοήσει ότι δεν αρκεί μόνο να πιάσουμε τους στόχους μακροπρόθεσμα, αλλά πρέπει τώρα, άμεσα, να θωρακίσουμε τις πόλεις και τα χωριά μας και να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας. Και πέρα από τους πόρους που απαιτούνται, πρέπει επιτέλους να μειωθεί η γραφειοκρατία και ο χρόνος έγκρισης των απαραίτητων αδειοδοτήσεων. Πρέπει κάθετα οι Περιφέρειες να έχουν τη δυνατότητα να αδειοδοτούν δια των υπηρεσιών τους τα έργα αρμοδιότητας τους. Αυτό σημαίνει αρμοδιότητα. Η ανάληψη από την αρχή έως το τέλος της ευθύνη υλοποίησης, για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά, αλλά και για να ασχολούνται τα υπηρεσιακά στελέχη των Περιφερειών με τη δουλειά τους και την προστασία των πολιτών κι όχι να αναλώνονται σε ατέρμονες ανταλλαγές εγγράφων με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα να πρέπει να αντιμετωπίσουν κατηγορίες και ελέγχους για τυχόν καθυστερήσεις”. 3.Πόροι και χρηματοδότηση Αναφορικά με τους πόρους και τη χρηματοδότηση των Περιφερειών, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ αναφέρθηκε σε σειρά στρεβλώσεων, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα: “Ο τρίτος άξονας είναι οι πόροι και η χρηματοδότηση. Στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, η ΕΝΠΕ σε στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει για τις 13 Περιφέρειες της χώρας τους περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους από ποτέ. Και φυσικά, η πραγματική μας επιτυχία θα είναι να καταφέρουμε και στο νέο ΕΣΠΑ να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ, όπως άλλωστε κάναμε και στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, εκτοξεύοντας τους ρυθμούς απορρόφησης και υλοποίησης έργων. Γι’ αυτό και εξ’ αρχής αυτό που είπαμε είναι ότι το ΕΣΠΑ έπρεπε να αποτελέσει το πρότυπο συνεργασίας και αποτελεσματικότητας μεταξύ των Περιφερειών και της κεντρικής Πολιτείας και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Κάτι που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έγινε. Αυτό δηλαδή που είδαμε να συμβαίνει στην Ευρώπη με τις Περιφέρειες να συμμετέχουν και στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των έργων, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα όμως αυτό που έχει σημασία είναι τα έργα να τρέξουν και να ολοκληρωθούν εντός των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων. Και εδώ, θα μου επιτρέψετε να τονίσω, ότι πρέπει άμεσα να δοθεί παράταση των χρόνων υλοποίησης και να μην απενταχθεί κανένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα έργα πρέπει να τα κάνουμε και θα τα κάνουμε. Αλλά για να το πετύχουμε απαιτείται η αδιάλειπτη χρηματοδότηση, προκειμένου τα έργα να εξελίσσονται ομαλά, χωρίς διακοπές. Και το αναφέρω αυτό γιατί είναι η δεύτερη χρονιά που στο πιο κρίσιμο δίμηνο του έτους αντί να αυξάνονται οι ροές χρηματοδότησης προς τις Περιφέρειες, δια του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, δυστυχώς μειώνονται. Κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, επειδή αντανακλά σε όλα τα μικρά και μεγάλα έργα σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που θα το συζητήσουμε και στην αυριανή θεματική ενότητα με τους αρμόδιους Υπουργούς, γιατί είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί άμεσα, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και στις 13 Περιφέρειες της χώρας”. 4.Περιφερειακή Διακυβέρνηση Ο τέταρτος άξονας είναι η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ: “Τέταρτος άξονας είναι οι σύγχρονες, ισχυρές Περιφέρειες στη νέα εποχή. Όλα όσα προανέφερα και τα οποία πρέπει να επιτευχθούν, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για έναν σύγχρονο τρόπο λειτουργίας, όπως συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με έχετε ακούσει πολύ συχνά να μιλώ για το όραμα μας, τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Πιστεύω ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να κάνουμε στην Ελλάδα το επόμενο μεγάλο βήμα, να μπούμε στη σύγχρονη εποχή. Με απευθείας έσοδα στις Περιφέρειες. Με οικονομική ανεξαρτησία και πλήρη θεσμική θωράκιση. Με ενίσχυση του πολιτικού ρόλου των Περιφερειών. Με αρμοδιότητες οριζόντιες και κάθετες που θα διατρέχουν τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, οι Μεταφορές. Μην ξεχνάτε ότι οι Περιφέρειες είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες, που λογοδοτεί απευθείας στους πολίτες, που ξέρει καλύτερα τις ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, που απέδειξε στις κρίσεις ότι είναι πυλώνας σταθερότητας και αποτελεσματικότητας. Τώρα είναι η ώρα, που μπροστά μας έχουμε τις μεγάλες προκλήσεις. Και μπορώ σήμερα να σας διαβεβαιώσω ότι οι 13 Περιφέρειες της χώρας είναι έτοιμες να αναλάβουν αυτόν τον κομβικό ρόλο. Μπορούν να στηρίξουν και να ενισχύσουν την εθνική προσπάθεια για περισσότερη ανάπτυξη, για πιο δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, για εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα, για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Με σύγχρονες, ισχυρές Περιφέρειες και με συνεργασία θα ξεκλειδώσουμε την κοινή μας επιτυχία, που θα είναι επιτυχία της πατρίδας, θα είναι επιτυχία της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, από αυτό το βήμα, ζητώ και επίσημα τη συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα αρχίσει του χρόνου. Γιατί πιστεύω ότι είναι χρυσή ευκαιρία να εμπεδωθεί αυτή η νέα μορφή συνεργατικότητας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής Πολιτείας”. Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη για την άψογη φιλοξενία των εργασιών του 9ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ και τον συνεχάρη για τα άλματα προόδου που έχει σημειώσει όλα τα τελευταία χρόνια η Ήπειρος, χάρις στη σχέση εμπιστοσύνης που έχτισε με τους πολίτες της Ηπείρου. Έστειλε μάλιστα και μήνυμα εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων των νέων διοικήσεων των Περιφερειών για την επόμενη πενταετία: “Επειδή είναι η τελευταία φορά που η ΕΝΠΕ συνεδριάζει με τη συγκεκριμένη σύνθεση, θέλω πραγματικά μέσα από την καρδιά μου, να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους Περιφερειάρχες, σε όλους τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, για τη στενή και ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία μας, για τα σταθερά βήματα μπροστά που κάναμε μαζί, όλο το προηγούμενο διάστημα. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι αποφασισμένος, πάντα με συνεργασία, μεθοδικότητα και συνέπεια, μαζί με όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας, να συνεχίσουμε τα βήματα μπροστά. Μεγάλα, γρήγορα αλλά πάντα σταθερά βήματα μπροστά”.
View the embedded image gallery online at:
https://www.enpe.gr/el/enimerosi/deltia-typou#sigProIdae510434b2

Στα Ιωάννινα πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 και την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 το 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και με κεντρικό εισηγητή τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στο συνέδριο θα εκπροσωπήσουν την Κυβέρνηση η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης και Γενικοί Γραμματείς, ενώ εκπροσώπηση θα έχουν η Βουλή, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Το ετήσιο συνέδριο της ΕΝΠΕ έχει ως θέμα: “Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Οι Περιφέρειες στη Νέα Εποχή”. Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στη Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης και τον σύγχρονο ρόλο των Περιφερειών, ενώ η δεύτερη είναι αφιερωμένη στα σημαντικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για την Αυτοδιοίκηση, με έμφαση στο νέο ΕΣΠΑ, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο “Du Lac” των Ιωαννίνων.

 

Την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, εκτός του κεντρικού εισηγητή Απόστολου Τζιτζικώστα, ομιλίες θα πραγματοποιήσουν οι κ.κ. Νίκη Κεραμέως και Θοδωρής Λιβάνιος.

 

Στην πρώτη θεματική ενότητα, την Τετάρτη, “Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Περιφερειακή ∆ιακυβέρνηση στην πράξη” συμμετέχουν οι κ.κ. Γιώργος Χατζημάρκος (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, Μέλος ∆Σ ΕΝΠΕ - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου), Μιχάλης Σταυριανουδάκης (Γ.Γ. Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης), ∆ημήτρης Κιρμικίρογλου (Γ.Γ. ∆ημοσίας ∆ιοίκησης) και Ιωάννης Γούπιος (∆ιευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης & Περιβάλλοντος ΕΕΤΑΑ).

 

Στη δεύτερη θεματική ενότητα, την Πέμπτη, “Νέο ΕΣΠΑ, ΕΠΑ & Ταμείο Ανάκαμψης - Ο ρόλος των Περιφερειών” συμμετέχουν οι κ.κ. Νεκτάριος Φαρμάκης (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, Μέλος ∆Σ ΕΝΠΕ - Περιφερειάρχης ∆υτικής Ελλάδας), Νίκος Παπαθανάσης (Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών), ∆ημήτρης Σκάλκος (Γ.Γ. ∆ημοσίων Επενδύσεων & Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης) και Πλάτων Μαρλαφέκας (Πρόεδρος ΕΦΕΠΑΕ).

Πριν την έναρξη της δεύτερης θεματικής ενότητας την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η έγκριση της έκθεσης οικονομικής διαχείρισης (απολογισμού) έτους 2022 της ΕΝΠΕ, με εισηγητή τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου ΕΝΠΕ Νικόλαο Παπαγεωργίου.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του Συνεδρίου και διαδικτυακά:

YouTube Link:

Ημέρα 1 https://youtube.com/live/-EpqF92B5Yw?feature=share

Ημέρα 2 https://youtube.com/live/OOS5VK1OxzE?feature=share

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 9ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας επισυνάπτεται.

Έξι χιλιάδες έτοιμες μερίδες φαγητού για τους πλημμυροπαθείς και τους πληγέντες από τη θεομηνία στη Θεσσαλία στέλνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, έπειτα από απόφαση του Προέδρου της, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Το σχετικό αίτημα κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, και εγκρίθηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ, ενώ η βοήθεια θα σταλεί άμεσα και τα έτοιμα γεύματα θα διανεμηθούν με την επίβλεψη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε όσους τα έχουν ανάγκη.

“Οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας είμαστε στο πλευρό των πληγέντων συμπολιτών μας της Θεσσαλίας, που δοκιμάζονται από τις εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές τις οποίες προκάλεσε η κακοκαιρία ‘Daniel’. Χρέος όλων μας είναι να σταθούμε στο πλευρό των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται και βιώνουν τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς καταστροφής. Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας λάβαμε άμεσα την απόφαση να στείλουμε 6.000 έτοιμα γεύματα στους συνανθρώπους μας που έχουν ξεσπιτωθεί. Η αλληλεγγύη είναι η απάντηση σε όσα δεινά βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας στη Θεσσαλία. Ενωμένοι, όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση. Η συμπαράστασή μας πρέπει να είναι και ηθική και έμπρακτη αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η σκέψη όλων μας είναι αυτές τις μέρες στη Θεσσαλία και όλοι μας έχουμε χρέος να βάλουμε το δικό του λιθαράκι για να ξαναχτίσουν οι συμπολίτες μας τις ζωές τους. Κουράγιο και δύναμη σε όλους και να γνωρίζετε ότι είμαστε δίπλα σας”, τόνισε στο μήνυμά του ο κ. Τζιτζικώστας.

Συμβολική επίσκεψη στη νησίδα της Ρω και στο Καστελόριζο πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Από τη Ρόδο, μετά τη λήξη του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ, οχτώ Περιφερειάρχες μετέβησαν στο νησί της Ρω και ακολούθως στο Καστελόριζο, με στόχο να στείλουν ένα μήνυμα στήριξης όλων των Περιφερειών της χώρας στην ακριτική Ελλάδα.

Στην αντιπροσωπεία, εκτός του κ. Τζιτζικώστα συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, Αττικής Γιώργος Πατούλης, Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Στη Ρω οι Περιφερειάρχες κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο της Κυράς της Ρω, Δέσποινας Αχλαδιώτη (1890 – 1982), η οποία επί δεκαετίες ζούσε μόνη της στο νησί σηκώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία. Επίσης, συναντήθηκαν με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετούν στο ακριτικό νησί και τους ευχαρίστησαν για την προσφορά τους στην πατρίδα.

«Γνωρίζουμε το έργο σας και τιμούμε την πολύτιμη προσφορά σας», είπε απευθυνόμενος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Τζιτζικώστας και υπογράμμισε: «Σας ευχαριστούμε. Δεν είμαστε εδώ τυχαία. Δεν επιλέξαμε τυχαία τη Ρόδο για το συνέδριό μας, ούτε επιλέξαμε τυχαία να επισκεφτούμε τη Ρω και το Καστελόριζο, το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, τα σύνορα της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης. Είμαστε εδώ για να στείλουμε δύο ξεκάθαρα μηνύματα: Πρώτον ότι οι Περιφέρειες της χώρας είναι δίπλα σε κάθε πολίτη όπου κι αν βρίσκεται, ειδικά σε όσους είναι στα σύνορα και κρατούν 365 μέρες το χρόνο την ελληνική σημαία ψηλά. Δεύτερον για να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα την εδαφική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δεν τα διαπραγματεύεται κι αυτό το οφείλουμε κυρίως στις Ένοπλες Δυνάμεις. Γι’ αυτό και θέλω να ξέρετε ότι όλοι οι Περιφερειάρχες της χώρας και μέσα από εμάς όλοι οι Έλληνες είμαστε δίπλα σας». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι η ΕΝΠΕ θα χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση έργου υποδομής στη Στρογγύλη ως συμβολική κίνηση για τη στήριξη του ακριτικού Ελληνισμού.

Στο Καστελόριζο υποδέχτηκε τους Περιφερειάρχεςο Δήμαρχος Γιώργος Σαμψάκος, με τον οποίο συζήτησαν για τις συνθήκες στο νησί, για τις ανάγκες σε έργα υποδομής και για τα ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, ενώ συνομίλησαν και με κατοίκους του ακριτικού νησιού.

Μετά το πέρας των επισκέψεων ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Οι Περιφερειάρχες επισκεφτήκαμε δυο πανέμορφα νησιά μας, τη Ρω και το Καστελόριζο, που βρίσκονται όχι μόνο στα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και στα σύνορα της Ευρώπης. Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι Περιφέρειες της Ελλάδας βρίσκονται δίπλα σε κάθε πολίτη και ιδιαίτερα στους ακρίτες μας, που 365 μέρες το χρόνο κρατούν την ελληνική σημαία ψηλά».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Πρόεδρος του Συνεδρίου της ΕΝΠΕ Γιώργος Χατζημάρκος επισήμανε: «Η καρδιά της αυτοδιοικητικής Ελλάδας χτυπά στο Καστελόριζο. Μετά τη λήξη των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ, που ολοκληρώθηκε στη Ρόδο, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, γιατί βρεθήκαμε όλοι μαζί πρώτα στη νησίδα Ρω, όπου αποδώσαμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη Δέσποινα Αχλαδιώτη, μια γυναίκα που για δεκαετίες σήκωνε την ελληνική σημαία κάθε μέρα. Συνεχίζουμε στο Καστελόριζο. Είναι εδώ όλη η Ελλάδα, μια μεγάλη αγκαλιά που άνοιξε και κλείνει μέσα της και το Καστελόριζο. Ευχαριστώ για το υπέροχο μήνυμα που εκπέμπουν οι Περιφερειάρχες από αυτή τη ‘μεγαλύτερη ελληνική γη’, όπως αποκαλούμε εμείς το Καστελόριζο».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τόνισε: «Βρισκόμαστε εδώ, στο ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας, στο Καστελόριζο. Ένα σημείο που έχει απόλυτη εθνική σημασία, αλλά και συγχρόνως είναι η εσχατιά της Ελλάδας, η εσχατιά της ίδιας της Ευρώπης. Νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που βρεθήκαμε κοντά στους ανθρώπους, που αποτελούν τους φύλακες του Ελληνισμού και της Ελλάδας, τους στρατιώτες, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τους πολίτες και τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης. Η ΕΝΠΕ, οι Περιφερειάρχες, η Αυτοδιοίκηση θα είναι εδώ για να στηρίζουν την προσπάθεια όχι μόνο να μπορούν με ασφάλεια και προκοπή να ζουν οι πολίτες, αλλά για να συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια το Καστελόριζο να παραμείνει ψηλά στη συνείδησή μας και με ψηλά την ελληνική σημαία».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πλάνα: https://we.tl/t-JId6xqRCBp

Δηλώσεις: https://we.tl/t-Pz48OKQwMx

 

 

Το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ξεκινά αύριο στη Ρόδο

 

Στη Ρόδο θα διεξαχθεί το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας τις επόμενες δυο ημέρες, 24 και 25 Νοεμβρίου 2022, με θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Χτίζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Rodos Palace».

Η έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, στις 12.30’ το μεσημέρι, και από το απόγευμα θα διεξαχθούν οι τρεις κύριες θεματικές ενότητες:

1.«Η μετάβαση των Περιφερειών στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση» (Πέμπτη: 18.00’ – 20.30’).

2.«Οι Περιφέρειες δίπλα στους Πολίτες - Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη» (Παρασκευή: 09.30’ – 12.00’).

3.«Περιφερειακή Ανάπτυξη και Χρηματοδοτικά Εργαλεία» (Παρασκευή: 15.00’ – 18.30’).

 

*Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), διοργανώνουν Ημερίδα με τίτλο «Προσαρμογή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κλιματική Αλλαγή» την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 και ώρα 09:30-15:00.

Περισσότερα...

 

Διαδικτυακή Ημερίδα «Προσαρμογή της Περιφέρειας Κρήτης στην Κλιματική Αλλαγή»

2η Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα – LIFE-IP AdaptInGR

 

Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), διοργανώνει διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο «Προσαρμογή της Περιφέρειας Κρήτης στην Κλιματική Αλλαγή» την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 και ώρα 09:15-15:00.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Απαραίτητη η εγγραφή, μέσω της ακόλουθης φόρμας:

https://forms.gle/EYcxBhJNp6iMz2Eh9.

Μετά την επιβεβαίωση της εγγραφής σας, θα σας αποσταλεί ο σχετικός σύνδεσμος για τη συμμετοχή στην Ημερίδα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας βρίσκεται στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://shorturl.at/dqzES

Η Ημερίδα, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR, επιδιώκει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Κρήτης σχετικά με τους ευάλωτους τομείς του νησιού και τους τρόπους για την καλύτερη προσαρμογή τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το έργο LIFE-IP AdaptInGR συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ε.Ε. και το Πράσινο Ταμείο.

Στην 1η Ενότητα της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Κρήτης και εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες και εμπλεκομένους εμπειρογνώμονες σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής στην Κρήτη, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις αναμενόμενες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν για την προσαρμογή και αυτοπροστασία τους, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην προσαρμογή της περιφέρειάς τους στην κλιματική αλλαγή.

Στη 2η Ενότητα της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί προβολή της ενημερωτικής ταινίας για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη «Before the Flood». Η ταινία είναι μια παραγωγή του National Geographic, σε σκηνοθεσία Fisher Stevens και αποτελεί μια ουσιαστική εισαγωγή στις βασικές παραμέτρους της κλιματικής αλλαγής: μια ματιά στις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στο περιβάλλον και τι μπορεί να κάνει η κοινωνία για να προστατεύσει τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, τα οικοσυστήματα και τις κοινότητες των ιθαγενών σε όλο τον πλανήτη.

Το Έργο LIFE-IP AdaptInGR «Ενισχύοντας την εφαρμογή της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα», συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποτελεί το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών στις 13 Περιφέρειες της χώρας, το έργο LIFE-IP AdaptInGR φιλοδοξεί να ενισχύσει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και των 13 Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στη Κλιματική Αλλαγή με κατάλληλες δράσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (www.adaptivegreece.gr).

Για περαιτέρω πληροφορίες, σχετικά με την Ημερίδα μπορείτε να απευθυνθείτε στο παρακάτω e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR, συνδιοργανώνεται από το Πράσινο Ταμείο και την Περιφέρεια Κρήτης ένα τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Κρήτης στην Κλιματική Αλλαγή. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί δια ζώσης στο Ηράκλειο (30-31/3) και στα Χανιά (1/4). Στόχος του σεμιναρίου είναι η παροχή της απαραίτητης γνώσης και των εργαλείων σε φορείς και λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με έμφαση στους τομείς υψηλής τρωτότητας της Περιφέρειας. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται διαδικτυακά κατόπιν αποστολής σχετικής πρόσκλησης από την Περιφέρεια.

 

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (Agenda_Ημερίδα ΠK_TELIKO_3.pdf) Agenda

Οι Περιφερειακές αρχές της χώρας τάσσονται υπέρ ενός ριζικά νέου στρατηγικού σχεδιασμού για την Πολιτική Προστασία, με ουσιαστικό τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης, όπως επιτάσσουν οι καλές πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς, με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Είναι η ώρα για μια νέα προσέγγιση, βασισμένη στο αποκεντρωμένο μοντέλο, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες για κάθε εμπλεκόμενο φορέα, με τη στήριξη του κεντρικού κράτους στο πλαίσιο παροχής πρόσθετων πόρων, υποδομών, μέσων και προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση, για την εκπλήρωση των απαιτήσεων της κοινωνίας.

Για μια ακόμα φορά, το ΔΣ της ΕΝΠΕ δηλώνει ομόφωνα ότι η Αυτοδιοίκηση είναι βασικός πυλώνας για την πραγματική επιτελικότητα του κράτους και δεν μπορούμε να ανεχτούμε τον υποβιβασμό του ρόλου της ή να αποτελεί διαχρονικά το εξιλαστήριο θύμα ακόμη και για ευθύνες που δεν της αναλογούν.

 

Α. Τζιτζικώστας: Οι Περιφέρειες στην πρώτη γραμμή – Πιο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα για μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση

 

Περισσότερα...

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος διοργανώνει το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου του 2021 το υβριδικό Τακτικό Συνέδριο στην Αιδηψό της Βόρειας Εύβοιας με θέμα: «Περιφερειακή Διακυβέρνηση, Οι Περιφέρειες στην Πρώτη Γραμμή».

Περισσότερα...

Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω βλάβης, οι γραμμές τηλεφώνων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας δε λειτουργούν.

Έως ότου αποκατασταθεί η βλάβη, για την οποία και εργαζόμαστε, παρακαλούμε να επικοινωνείτε μαζί μας μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ευχαριστούμε.

 

"Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Μιας αληθινής μαχήτριας, μιας γυναίκας πρότυπο γενναιότητας, ήθους και αξιοπρέπειας.

Μιας μεγάλης πολιτικού που αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην πολιτική ζωή της χώρας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της"

 Το Δ.Σ της ΕΝΠΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να καταδικάσει  απερίφραστα και εμφατικά τα πρόσφατα γεγονότα βίας που διαδραματίστηκαν στο 1ο και 2ο  ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και στα ΕΠΑΛ Ευόσμου και Ηλιούπολης. Στεκόμαστε ξεκάθαρα απέναντι σε κάθε πράξη και μορφή βίας χωρίς καμία διάκριση και ειδικότερα όταν πίσω από αυτές κρύβονται δυνάμεις που καλλιεργούν και φιλοδοξούν να αναζωπυρώσουν ναζιστικές αντιλήψεις , στις οποίες οι πολίτες έχουν γυρίσει οριστικά την πλάτη.

 Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας τόσο στα θύματα αυτών των επιθέσεων όσο και στο σύνολο της εκπαιδευτικής  και μαθητικής κοινότητας. Η παιδεία και η δημοκρατία αποτελούν ισχυρά θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και η υπεράσπισή τους είναι ιερό καθήκον το οποίο έχουμε δεσμευτεί να υπηρετούμε σθεναρά.

 Αναμένουμε άμεσα τις ενέργειες της οργανωμένης  Πολιτείας για τη νόμιμη τιμωρία αυτών που τις προκάλεσαν και είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε δυνάμεις για να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που προκάλεσαν αυτό το κύμα βίας και να εργαστούμε ενωτικά σε όλα τα επίπεδα για να εξαλειφθεί και η τελευταία ρίζα βίαιων και ναζιστικών αντιλήψεων από τον τόπο μας.

 

Ιστορικό Δελτίων Τύπου