Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015, οΤομέας Ισότητας των Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας,η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε)και ηΕπιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποίησαν στα Γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, εκδήλωση με αφορμή τηνΠαγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικώνκαι θέμα:"Η καταπολέμηση της έμφυλης βίας".

Σκοπός της εκδήλωσης, ήταναφενός η καταγραφή της παρούσας κατάστασης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και αφετέρου η ευαισθητοποίηση και η δραστηριοποίηση του κοινούπροκειμένου νααντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η άσκηση βίας κατά των γυναικών.

Στην ημερίδα, σύντομο χαιρετισμόαπηύθυνε η Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας των Φύλων της ΕΝ.Π.Ε, κυρία Φωτεινή Βρύνατονίζοντας ότι: «Το φαινόμενο είναι διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνικές βάσεις. Η βία είναι βαθιά ριζωμένη στον πολιτισμένο, σύγχρονο κόσμο με μονόδρομη κατεύθυνση τη γυναίκα. Οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο ευάλωτες, καθώς οι αντικοινωνικές συμπεριφορές μέσω σεξιστικών μηνυμάτων των ΜΜΕ και των διαφημίσεων τις καθιστούν μόνιμους παρατηρητές βίαιων πράξεων». «Σκοπός είναι ο υποβιβασμός της γυναίκας. Η ανοχή είναι συνενοχή», δήλωσε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας της ανέφερε ότι: «η σωματική και ψυχολογική βία αποτελεί ποινικό αδίκημα. Ένα αδίκημα χωρίς μάρτυρες. Η γυναίκα δε φέρει ευθύνη. Μπορεί να αντιδράσει και να αντισταθεί. Πρέπει να δοθεί βάση στην ενημέρωση και όλοι να έχουμε ενεργό ρόλο, ώστε να περιοριστούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον».

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ, κυρία Αγαθοπούλου Ειρήνη, η Πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων & Πρώην Βουλευτής, κυρία Τσουμάνη Ευγενία, το Μέλος της Συντακτικής Ομάδας «Το Μωβ», κυρία Τσούνη Αλεξίακαι η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, κυρία Δανιά Νικολέτα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Περιφερειάρχης Αττικής, κυρίαΡένα Δούρου, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνίδων Γυναικών, κυρίαΧρυσιήδα Σφάνδου, η Δικηγόρος - Επικεφαλής Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών (ΕΛΓ) & Εθνική Εμπειρογνώμονας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών,κυρία Μίκα Ιωαννίδου,το Μέλος της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών,κυρία Έφη Μπούνα, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής & Τέως Βουλευτής,κυρία Μαρία Γιαννακάκηκαθώς και Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Αττικής.

Ιστορικό Δελτίων Τύπου Τομέα Ισότητας