ΑΡΘΡΟ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΝΠΕ),

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

ΣΤO ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΗΟΤ DOC

Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018

 

 Παραγωγική Επανάσταση τώρα, αλλιώς...

  Εικόνα 1η.

Γερμανία. Η καγκελάριος κα Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται περιοχή, η οποία πλήττεται από πλημμύρες. Οι κάτοικοι ζητούν τη συνδρομή της. Τους απαντά: «Εγώ στην κεντρική κυβέρνηση δεν έχω αρμοδιότητες, θα μεταφέρω το αίτημά σας στα κρατίδια» (αντιστοιχούν στις ελληνικές περιφέρειες αλλά με τεράστια διαφορά στους πόρους και τις αρμοδιότητες).

Εικόνα 2η.

Ελλάδα. Ένας κτηνοτρόφος θέλει να μεταφέρει το κοπάδι του στα ορεινά για το καλοκαίρι. Πρέπει να πάρει άδεια από την κεντρική κυβέρνηση.

Τα παραδείγματα «μιλούν» από μόνα τους. Είναι χαώδης η διαφορά στον τρόπο διάρθρωσης και λειτουργίας της Ελλάδας σε σχέση με τις ώριμες δημοκρατίες και τις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες του πλανήτη.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, η χώρα μας συγκαταλέγεται στα πλέον κεντρικοποιημένα, υπερσυγκεντρωτικά (centralized) κράτη του Οργανισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κεντρικό κράτος έχει 23.142 αρμοδιότητες, ενώ συνολικά η Αυτοδιοίκηση μόνο 650.

Οι δαπάνες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφερειών και Δήμων), ανέρχονται μόλις στο 6,7% του συνόλου των δημοσίων δαπανών ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 40,2%. Όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, η Αυτοδιοίκηση καλύπτει μόνο το 17,9% του συνόλου, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ, ανέρχεται στο 58,8%.

Αυτή η υπερσυγκέντρωση έχει άμεση, αρνητική συσχέτιση με τον εθνικό πλούτο, το εισόδημα των πολιτών. Όπως όλες οι επιστημονικές μελέτες, οι έρευνες και η διεθνής πρακτική έχουν καταδείξει, όσο ισχυρότερη είναι η αυτοδιοίκηση σε μια χώρα, τόσο υψηλότερο είναι το εισόδημα των πολιτών της, τόσο περισσότερες δουλειές δημιουργούνται.

Συνεπώς, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό για το τι πρέπει να κάνουμε. Βασικό χαρακτηριστικό της «επόμενης ημέρας» πρέπει να είναι η γενναία, τολμηρή, ριζοσπαστική αποκέντρωση, χωρίς πισωγυρίσματα.

Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ούτε ο φτωχός συγγενής ούτε… σούπερ μάρκετ αρμοδιοτήτων, ατάκτως ερριμμένων – κυρίως αυτών που δεν επιθυμεί το κεντρικό πολιτικό σύστημα όταν βλέπει τα δύσκολα ή όταν φοβάται μήπως επωμιστεί πολιτικό κόστος.

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει όχι απλά πλήρεις και ουσιαστικές αρμοδιότητες,  αλλά ολοκληρωμένα πεδία πολιτικής, με βάση τις αρχές της επικουρικότητας στον πολίτη, της ενότητας του προγραμματισμού, της ολοκλήρωσης των διοικητικών ενεργειών, της συγκέντρωσης του διοικητικού έργου, της καταλληλότητας και της επάρκειας των πόρων.

Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας αυτή είναι βασική μας πρόταση: ένας και μόνο ένας φορέας να έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα σ’ έναν τομέα πολιτικής προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο στα λόγια να είναι όλοι υπεύθυνοι για τα πάντα και στην πραγματικότητα να μην είναι κανείς υπεύθυνος για τίποτα.

Για παράδειγμα, θεωρούμε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση και ιδίως οι  επενδύσεις πρέπει να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Περιφερειών, με τους πόρους του ΕΣΠΑ, τον αναπτυξιακό νόμο και άλλα καινοτόμα εργαλεία,  εξειδικευμένο προσωπικό και ηλεκτρονικές διαδικασίες για απόλυτη διαφάνεια.

Επιπρόσθετα, οι Περιφέρειες μπορούν να αναλάβουν την πλήρη αρμοδιότητα για την αδειοδότηση, την πιστοποίηση των διαδικασιών και την παρακολούθηση καλής λειτουργίας επιχειρήσεων στους βασικούς αναπτυξιακούς τομείς της χώρας. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να υπάρξει άμεση μεταφορά 939 εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που σήμερα διακρατούνται από τα Υπουργεία στην Περιφέρεια.

Για να φέρει, συνεπώς, η «επόμενη ημέρα» στην Ελλάδα θετικές αλλαγές στη ζωή των πολιτών, πρέπει να συνοδευτεί από την Περιφερειακή Διακυβέρνηση, δηλαδή ισχυρές και αυτοδύναμες θεσμικά, οικονομικά και λειτουργικά, Περιφέρειες με  πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την παραγωγή καθώς και εστίες κοινωνικής αλληλεγγύης  στα πρότυπα των ώριμων δημοκρατιών του πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό οι Περιφέρειες πρέπει να λάβουν και την αρμοδιότητα της αρμοδιότητας, δηλαδή την αρμοδιότητα να νομοθετούν για τις περιφερειακές και τοπικές υποθέσεις.

Η αποκέντρωση και η ενίσχυση των Αυτοδιοικητικών θεσμών είναι βασική προϋπόθεση για την παραγωγική επανάσταση που χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας.

There is no time for business as usual!

Αν η Ελλάδα δεν παράξει, είναι καταδικασμένη. Όχι μόνο διότι δεν θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις υποχρεώσεις μας, δεν θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την οικονομία και την κοινωνία στη φυσική τους ισορροπία αλλά και επειδή δεν θα μπορέσουμε ούτε καν να διατηρήσουμε το σημερινό επίπεδο ζωής, το σημερινό επίπεδο του κοινωνικού κράτους, όλα αυτά που θεωρούμε σήμερα λίγο πολύ δεδομένα και αυτονόητα.

Η χώρα μας έχει πραγματικά τεράστιες δυνατότητες και πολύ σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Για να τα αξιοποιήσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο, προτείνω να προχωρήσουμε κατά απόλυτη προτεραιότητα σε:

- Μείωση των φορολογικών συντελεστών.

-Σταθερό φορολογικό πλαίσιο μακράς πνοής ειδικά τις επιχειρήσεις.

-Εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

-Τραπεζικό σύστημα χωρίς capital controls, που να χρηματοδοτεί ουσιαστικά την παραγωγική διαδικασία.

-Ριζική και τολμηρή αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας με ουσιαστική ενίσχυση και επέκταση της αποκέντρωσης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

-Επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

-Εκλογίκευση των τιμών των παραγωγικών συντελεστών έτσι ώστε να δημιουργηθεί θετικό περιβάλλον παραγωγής.

Συμπερασματικά, παραγωγική επανάσταση τώρα διαφορετικά η Ελλάδα θα συρρικνωθεί και θα περιθωριοποιηθεί τις επόμενες δεκαετίες. Η διεθνής οικονομία είναι αμείλικτη. Για να υπάρχεις πρέπει να είσαι ανταγωνιστικός.

Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι η ταχύτητα είναι το νόμισμα της νέας εποχής!

 

Ιστορικό Δελτίων Τύπου