Συνεδρίασε χθες 22 Ιουλίου 2020 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ.Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κωστή Χατζηδάκη και του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκου,  με βασικά θέματα την εφαρμογή των μέτρων υπό την απειλή του κορωνοιού, την υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ζητήματα στελέχωσης των Περιφερειών, αλλά και την διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση εστίασε στον ρόλο των Περιφερειών σημειώνοντας πως «η αποκέντρωση στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει ήδη πετύχει» και κάτι αντίστοιχο επιτάσσεται να γίνει και στην Ελλάδα. Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε για μία ακόμα φορά την ανάγκη μετάβασης από την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, τονίζοντας πως η επιτυχία του εγχειρήματος θα στηριχθεί στην αξιοπιστία που έχουν επιδείξει οι Περιφέρειες όπως αποδείχθηκε τόσο στην οικονομική όσο και στην υγειονομική κρίση αλλά και την άριστη συνεργασία που έχουν ήδη χτίσει μεταξύ τους. Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε εκτενώς και στα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Περιφέρειες με κυριότερο το θέμα της υποστελέχωσης και της έλλειψης πόρων. «Αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα είναι ενίσχυση των περιφερειών σε προσωπικό στελέχωση και επιπλέον πόρους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα έθεσε και το θέμα του ρόλου των Περιφερειών στην ανάταξη της οικονομίας υπογραμμίζοντας πως  «οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα είναι πολλές και σε αυτή την προσπάθεια οι Περιφέρειες θα σταθούν αρωγοί και σύμμαχοι». Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης χαρακτηρίζοντας το «φιλόδοξο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο».


Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκινώντας την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην συνεισφορά των περιφερειών  στην αντιμετώπιση της απειλής του κορωνοϊού. Κατά τη συνεδρίαση αναφέρθηκε επίσης στην σχεδιασμό για την μεταρρύθμιση   που αφορά στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, με την αντίστοιχη μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού στους Δήμους και στις Περιφέρειες, αλλά και στην υλοποίηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο δικαιούχοι είναι και οι Περιφέρειες.

Από την πλευρά τους ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκης και ο γ.γ Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος παρουσίασαν στο Δ.Σ της ΕΝΠΕ το νέο εθνικό σχέδιο για την διαχείριση των απορριμάτων.

Ιστορικό Δελτίων Τύπου