ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο ΥΠΕΚΑ για το θέμα των διακοπών στις ηλεκτροδοτήσεις των κατοικιών των άπορων και ανήμπορων πολιτών συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός.

Στη σύσκεψη υπό την Προεδρία του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη συμμετείχαν και ο Υφυπουργός κ. Μάκης Παπαγεωργίου, ο Δήμαρχος Καλλιθέας και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΔΗΕ κ. Γεώργιος Κόλλιας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ κ. Νίκος Σαράντης και ο Δήμαρχος Λάρισας κ. Κώστας Τζανακούλης.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Σγουρός δήλωσε:

«Με τις σημερινές αποφάσεις που πήραμε με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των Υπουργών του κ. Μανιάτη και του Υφυπουργού του κ. Παπαγεωργίου, του διοικητού της ΔΕΗ και του Προέδρου της ΚΕΔΕ του κ. Ασκούνη, θέλω να πω, ότι η αναντιστοιχία μεταξύ κράτους και κοινωνίας, εφ' όσον αυτά επιτευχθούν μικραίνει. 

Αυτό είναι το ζητούμενο. Όταν οι πολίτες μας έχουν ανάγκη να είμαστε δίπλα τους.  Και μπράβο στον Υπουργό και στη Κυβέρνηση που πήραν αυτή τη πρωτοβουλία.

Βεβαίως είναι δύσκολο το εγχείρημα γιατί γίνεται για πρώτη φορά.

Εμείς με όλες μας τις δυνάμεις θα κοιτάξουμε να συμπαρασταθούμε ουσιαστικά και από την άλλη η Ένωση Περιφερειών θα κοιτάξει να κάνει ότι είναι δυνατόν για να συνδράμει στους ανήμπορους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν το ρεύμα για να μπορέσουν να ζήσουν ανθρώπινα, εκτός όλων των άλλων».

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα ακόλουθα μέτρα:

1.    Αποφασίστηκε να συγκροτηθούν Επιτροπές σε κάθε Δήμο, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΔΕΗ, εκπροσώπου του ΔΕΔΔΗΕ και εκπροσώπων των Κοινωνικών Δομών των Δήμων και των Περιφερειών. Σκοπός των επιτροπών αυτών, είναι να επιλαμβάνονται όλων των θεμάτων έκτακτων κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με τη ΔΕΗ και τα οποία θα επιλύονται άμεσα και σε τοπικό επίπεδο.  

2.    Οι Δήμοι θα αποστείλουν, το ταχύτερο δυνατόν, στις συγκεκριμένες Επιτροπές τις καταστάσεις με όσους είχαν ενταχθεί την 1η Νοεμβρίου 2013 στις κοινωνικές και προνοιακές δομές των Δήμων και των Περιφερειών και στους οποίους υπήρξε διακοπή στην παροχή ρεύματος της οικίας τους, προκειμένου να δρομολογείται η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.

3.    Αντίστοιχες καταστάσεις θα ζητηθούν από την Εκκλησία - και τους κατά τόπους Ιεράρχες - για τους δικαιούχους των προνοιακών δομών που διαθέτουν, ώστε επίσης να υπάρξει επανασύνδεση ρεύματος.

4.    Εντατικοποιείται η ενημέρωση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), καθώς είναι απολύτως βέβαιο ότι υπάρχουν οικογένειες και δικαιούχοι που μπορούν να ενταχθούν στο ΚΟΤ και για διάφορους λόγους δεν έχουν καταθέσει αιτήσεις. Ταυτόχρονα εντατικοποιούνται οι διαδικασίες ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

5.    Εκδίδεται άμεσα η Υπουργική Απόφαση, με βάση την οποία παρέχεται με έκπτωση έως 70% ηλεκτρικό ρεύμα στις κοινωνικές δομές των Δήμων, των Περιφερειών, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών, που παρέχουν κοινωνικά συσσίτια, ή λειτουργούν ως κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία ή ιατρεία.

6.    Τέλος, προκειμένου να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης των προβλημάτων ενόψει και του δύσκολου χειμώνα, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαρκούς παρακολούθησης, με τη συμμετοχή ΥΠΕΚΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Ένωσης Περιφερειών και ΚΕΔΕ, προκειμένου να δρομολογείται στον συντομότερο δυνατό χρόνο η επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν.

Ιστορικό Δελτίων Τύπου