Τα αποτελέσματα του Προγράμματος «Ενίσχυση Μ.Μ.Ε που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου & Υπηρεσιών» παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κ. Χατζηδάκης, με τους Περιφερειάρχες Αττικής, Γ. Σγουρό, και Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό.

 Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός:

Επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη πάνε χέρι- χέρι
Όλοι μαζί να κηρύξουμε τον πόλεμο κατά της ανεργίας με βασικό μας όπλο το ΕΣΠΑ
Η  επικοινωνία, η συνοχή και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση φέρνει το καλό αποτέλεσμα
Η Περιφέρεια Αττικής και πάλι, βάζει πλάτη σε αυτή την εθνική  προσπάθεια, με έργα και όχι με λόγια
Οι παλιοί έλεγαν: «έλλειψη χρημάτων στάση εμπορίου»
Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης των Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Γιώργου Γιαννούση, σχετικά με τα αποτελέσματα δράσης του προγράμματος«Ενίσχυση Μ.Μ.Ε που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης- Τουρισμού- Εμπορίου & Υπηρεσιών».

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εντάσσονται άμεσα στο Πρόγραμμα 7.505 έργα συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 929.020.826,04 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 456.643.734,23ευρώ. Επιπλέον μπορούν να ενισχυθούν από το πρόγραμμα όλες οι επενδυτικές προτάσεις που βαθμολογήθηκαν με βαθμό πάνω από τη βάση (50).  Δηλαδή, το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων που μπορούν να ενισχυθούν από το πρόγραμμα είναι 16.911, με συνολικό προϋπολογισμό επενδύσεων 2.175.220.801,30 ευρώ και δημόσια δαπάνη 1.081.139.040,87 ευρώ.

Οι επενδυτές μπορούν να καλύψουν το ποσό της ίδιας συμμετοχής με ιδίους πόρους ή/και δάνειο. Για τη διευκόλυνσή τους διατίθενται μέσω των Τραπεζών χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, όπως π.χ. τα προγράμματα ΕΤΕΑΝ, του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) και του προγράμματος JEREMIE, για την διευκόλυνση των επενδυτών.

Ο κ. Χατζηδάκης στην παρουσίαση του προγράμματος τόνισε πως στην αξιολόγηση των αιτήσεων υπήρξε απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικότητα, καθώς και άψογη και συνεχής συνεργασία με τις Περιφέρειες. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Έχουμε καλά νέα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεσμεύουμε περισσότερα κονδύλια, για να είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα που διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ, τα 455 περίπου εκατομμύρια ευρώ, θα διατεθούν όλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με την απόφαση αυτή θέλουμε να κάνουμε απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρξει μια ουσιαστική στήριξη στην επιχειρηματικότητα και πραγματικά θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι 17.000 διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν».

Οι πόροι της δράσης προέρχονται από ταΠεριφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα, οι Περιφέρειες συμμετείχαν στον καθορισμό του ουσιαστικού περιεχομένου της προκήρυξης με την εξειδίκευση των όρων και προϋποθέσεων επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων και κατένειμαν τους πόρους ανά είδος επιχείρησης (υφιστάμενες, υπό σύσταση- νέες) και ανά τομέα δραστηριότητας (μεταποίηση, τουρισμό, εμπόριο-υπηρεσίες), ενώ παράλληλα στελέχωσαν τις Επιτροπές αξιολόγησης, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εποπτεία της διαδικασίας αξιολόγησης και είχαν την ουσιαστική ευθύνη επιλογής των επιλέξιμων προτάσεων.

Με τη φράση«η επικοινωνία, η συνοχή και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση φέρνει το καλό αποτέλεσμα», ξεκίνησε τη σύντομη ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός,ενώ παράλληλα τόνισε πως Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη είναι αλληλένδετες έννοιες και οφείλουν να βαδίζουν χέρι - χέρι. Στη συνέχεια,ο κ. Σγουρός επεσήμανε πως η ανεργία, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο εχθρό μας σήμερα, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας με κυριότερο όλων, το ΕΣΠΑ.

Αναλυτικότερα, ο Περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Το πρόγραμμα «Ενίσχυση Μ.Μ.Ε. που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου & Υπηρεσιών» αποτελεί μια πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα υλοποιήσουν επενδύσεις  προσανατολισμένες στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής.

Χρηματοδοτούμε από πόρους του ΕΣΠΑ μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με 130,5 εκατ. ευρώ, για να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους και να εκσυγχρονίσουν τις επιχειρήσεις τους. Ειδικά στην Αττική υποβλήθηκαν 6.093 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 694.553.861ευρώ και με αιτούμενη επιχορήγηση 321.802.161ευρώ.

Το σύνολο του Προγράμματος Μικρομεσαίων για όλη την Ελλάδα είναι 456 εκατ. ευρώ. Από αυτά, η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει με 130, δηλαδή πάνω από το 30% του Προγράμματος πανελλαδικά. Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50% της επένδυσης.

Και μια λεπτομέρεια με σημασία: όλα τα προηγούμενα προγράμματα χρειάστηκαν 16 με 18 μήνες για να αξιολογηθούν. Αυτό το πρόγραμμα που δόθηκε στις αιρετές Περιφέρειες να το τρέξουν, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση σε 4 μήνες.

Η Περιφέρεια Αττικής και πάλι, βάζει πλάτη σε αυτή την εθνική  προσπάθεια. Με έργα και όχι με λόγια. Οι παλιοί έλεγαν: έλλειψη χρημάτων στάση εμπορίου. Αυτό αγωνιζόμαστε μαζί με τον κ. Χατζηδάκη να ανατρέψουμε».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, ο οποίος στην αρχή αναφώνησε "Laboremus" (ας εργαζόμαστε), σημειώνοντας πως αυτό είναι το μήνυμα που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία με το Υπουργείο, ενώ τόνισε παράλληλα πως οφείλουμε να τρέξουμε τα πάντα γρήγορα και να σταθούνε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο ύψος των περιστάσεων.

Στο αρχείο που επισυνάπτεται, μπορείτε να διαβάσετε αυτούσια την ομιλία του Προέδρου της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρού.

Ιστορικό Δελτίων Τύπου