ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΝ.Π.Ε. ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ /ΔΕΥΤΕΡΑ 9-7-2012.

Στην επίσπευση των διαδικασιών της διοικητικής μεταρρύθμισης του Κράτους συμφώνησαν κατά την σημερινή συνάντησή τους τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Α. Μανιτάκη.

Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός και οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής, Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝ.Π.Ε. κ. Απόστολος Παπατόλιας εξέθεσαν στον Υπουργό ένα προς ένα τα θέματα που αφορούν το προσωπικό και τις αρμοδιότητες των Περιφερειών σε σχέση με άλλους κρατικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, διατυπώθηκε το αίτημα των Περιφερειών για μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προς τις Περιφέρειες στο πλαίσιο της αναγκαίας ανασυγκρότησης των κρατικών δομών, που θα έχει στόχο να αλλάξει η σημερινή εικόνα της Δημόσιας Διοίκησης, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η διασπορά της ίδιας αρμοδιότητας σε περισσότερους από ένα φορείς.

Επιπλέον, ζητήθηκε η επίσπευση της απλούστευσης των διαδικασιών, τόσο στο επίπεδο της καθημερινής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης σε σχέση με τον πολίτη όσο και στο επίπεδο της ανάπτυξης, ώστε οι Περιφέρειες να μπορέσουν με ταχύτερα βήματα να προχωρήσουν στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Στο αίτημα των Περιφερειαρχών να μην υπάρξουν απολύσεις προσωπικού των Περιφερειών με οποιαδήποτε σχέση εργασίας υπηρετούν, ο Υπουργός επανέλαβε την δημόσια δέσμευσή του ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στον Δημόσιο Τομέα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός δήλωσε: « Συμφωνούμε όλοι στο αυτονόητο ότι το Κράτος πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να μετασχηματισθεί σε ένα Κράτος λειτουργικό, αποτελεσματικό και σύγχρονο που θα υπηρετεί τον πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό θα στηρίξουμε την προσπάθεια του Υπουργού να προωθήσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για το σκοπό αυτό. Δεν είναι δυνατόν στην σημερινή δύσκολη συγκυρία υπάλληλοι να βρίσκονται σε υπηρεσίες ανενεργές και να μην προσφέρουν τίποτα και την ίδια ώρα σε άλλες υπηρεσίες οι πολίτες να ταλαιπωρούνται γιατί οι λιγοστοί υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν να τους εξυπηρετήσουν. Ούτε είναι δυνατόν μια αρμοδιότητα να βρίσκεται σε τρεις και τέσσερεις φορείς του Κράτους με αποτέλεσμα και υπηρεσίες προς τον πολίτη να μην παρέχονται και το ίδιο το Κράτος να μη γνωρίζει η δεξιά του τι ποιεί η αριστερά του».

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ιστορικό Δελτίων Τύπου