ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 15 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 115 26, Τηλ. 213-2144700 Fax:210-7778992 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αθήνα, 26 Απριλίου 2012 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το θέμα της ανάπτυξης κυριάρχησε στη σημερινή δίωρη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο, οι Περιφερειάρχες, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Τάσου Γιαννίτση και του Υφυπουργού, κ. Πάρι Κουκουλόπουλου.
Στη διάρκεια της συνάντησης πήραν το λόγο όλοι οι Περιφερειάρχες και ανέπτυξαν το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν το θεσμό.
Ο Πρωθυπουργός άκουσε με προσοχή όλες τις τοποθετήσεις, έδειξε κατανόηση στις επισημάνσεις των Περιφερειαρχών και ανέφερε ότι όλα όσα διατυπώθηκαν θα τα διαβιβάσει ολοκληρωμένα στον επόμενο Πρωθυπουργό.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, δήλωσε: 

«Πρώτα από όλα θέλω να πω με κάθε ειλικρίνεια εκ μέρους όλων των συναδέλφων ότι αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. 
Συζητήσαμε ένα και ουσιαστικό θέμα, το θέμα της ανάπτυξης της πατρίδας μας.
Για να πετύχουμε την ανάπτυξη της πατρίδας μας πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, Κεντρική Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει όπως έχω πει πολλές φορές η απόσταση μεταξύ μας να μικρύνει. 
Αν δεν βάλουμε νερό στο κρασί μας όλοι και αν δεν καταλάβουμε το πόσο ανάγκη έχει η πατρίδα τη συνεργασία όλων των φορέων δεν θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα.
Εμείς αυτή την υπόσχεση δώσαμε με συγκεκριμένες πράξεις με συγκεκριμένες προτάσεις και νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες πλέον καταλαβαίνουν ότι «η ισχύς εν τη ενώσει». 

Στις τοποθετήσεις τους οι Περιφερειάρχες αναφέρθηκαν τόσο στις νομοθετικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να λειτουργήσει επωφελέστερα για τον πολίτη ο νέος θεσμός της αιρετής Περιφέρειας, όσο και στα ειδικότερα θέματα που αντιμετωπίζει κάθε μία Περιφέρεια χωριστά.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, τέθηκαν τα θέματα:

Της πραγματικής αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων από τα Υπουργεία προς τις Περιφέρειες, πρωτίστως για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
Της μείωσης της γραφειοκρατίας και της συναρμοδιότητας πολλών φορέων που δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε πάρα πολλούς τομείς και κυρίως στην ανάπτυξη. Το θέμα των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων είναι χαρακτηριστικό.
Τη βελτίωση της νομοθεσίας που διέπει τα δημόσια έργα.
Την άρση των προσκομμάτων από τις υπηρεσίες εντελλομένων που ευθύνονται για τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών.
Την αξιοποίηση κτηρίων του δημοσίου από τις Περιφέρειες που θα συμβάλλει στη μείωση των λειτουργικών τους δαπανών.
Την παραμονή της νησιωτικής Ελλάδας στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α.
Την ενίσχυση του ΑΗ.Σ. της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ιστορικό Δελτίων Τύπου