Πρώτη επίσημη συνεργασία με την ΤΑSK FORCE είχε σήμερα το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝ.Π.Ε), στο πλαίσιο των επαφών για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς το ελληνικό κράτος από τοτς ευρωπαίους εταίρους.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝ.Π.Ε. παραβρέθηκε η Διευθύντρια της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα της TASK FORCE κα Ζωρζέτα Λάλη, η οποία ενημέρωσε τα Μέλη για τις προτεραιότητες που έχουν συμφωνηθεί με το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορούν:
- Τη διαχείριση απορριμμάτων
- Τη διαχείριση γεωργικών επιδοτήσεων
- Την εφαρμογή του προγράμματος «ΑΚΣΙΑ»
- Τις πολεοδομίες
- Την ικανότητα διαχείρισης του ΕΣΠΑ
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΝ.Π.Ε., Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός αφού καλωσόρισε την κα Λάλη αναφέρθηκε στα θέματα που απασχολούν τις Περιφέρειες σε σχέση με τις αρμοδιότητες και την δομή του κρατικού μηχανισμού.
«Έχουμε ένα συγκεντρωτικό κράτος - τόνισε ο κ. Σγουρός - που δεν θέλει να εκχωρήσει αρμοδιότητες και πόρους προς την αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού. Το ΕΣΠΑ είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα. Οι Περιφέρειες θα διαχειριστούν μόνο το 1/3 του Προγράμματος ενώ το κεντρικό κράτος τα 2/3.
Και ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΝ.Π.Ε. κατέληξε:
«Πρέπει να καθοριστούν με σαφήνεια οι αρμοδιότητες και οι πόροι, ώστε να σταματήσει η περιφορά τους από φορέα σε φορέα. Να ενισχυθεί η συνεργασία και η συνοχή των φορέων προκειμένου να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη, αποβάλλοντας την γραφειοκρατία που καθηλώνει τα πάντα».
Ανάλογες παρατηρήσεις έγιναν από τα υπόλοιπα Μέλη του ΔΣ της ΕΝ.Π.Ε. που πήραν το λόγο.
Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλητών είναι ότι το κεντρικό κράτος πρέπει επιτέλους να αποφασίσει αυτό που εκφράζεται επί χρόνια ως πολιτική βούληση, δηλαδή την αποκέντρωση.
Ζήτησαν να οδηγηθούμε σε ένα μικρό, ευέλικτο και επιτελικό κεντρικό κράτος με παράλληλη ενδυνάμωση των Περιφερειών που αποτελούν - όπως ειπώθηκε - τον πλέον αξιόπιστο και αποτελεσματικό θεσμό έστω και αν διανύει τα πρώτα του βήματα.

Ιστορικό Δελτίων Τύπου