Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη είχαν σήμερα οι 13 Περιφερειάρχες.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
-Η διανομή προς ενοικίαση αγροτεμαχίων από το εποικιστικό αρχείο του Υπ.ΑΑ-Τ προς τους αγρότες.

-Ο προγραμματισμός της κατάρτισης ανέργων μέσω των κέντρων γεωργικής κατάρτισης σε αγροτικά επαγγέλματα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας.
-Η ανάληψη από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητας διοίκησης, λειτουργίας και αξιολόγησης δημοσίων έργων που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
-Η αξιοποίηση των ακινήτων ιδιοκτησίας Υπ.ΑΑ-Τ.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής κ.Γιάννης Σγουρός δήλωσε:
«Πιστεύω ότι σήμερα ολοκληρώθηκε σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό ο διάλογος, ο οποίος ξεκίνησε από την αρχή του χρόνου και με τις 13 περιφέρειες, καθώς επίσης και με την Ένωση των περιφερειών που αποτελούνται από τις 13 περιφέρειες για τα θέματα, τις αρμοδιότητες που έχει βάλει ο Υπουργός ο κ. Σκανδαλίδης.
Συγκεκριμένα είτε τα θέματα των κτηρίων είτε τα θέματα των έργων είτε τα θέματα της γης, είτε τα θέματα της εκπαίδευσης, όλα αυτά μετά από μια ουσιαστική συνομιλία την οποία είχαμε και σήμερα και το προηγούμενο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι πηγαίνουν πάρα πολύ καλά.
Αυτό που θέλω να πω με δύο λέξεις είναι ο «Καλλικράτης» στην πράξη βρήκε εδώ καταφύγιο και θέλω να πω με αυτό ότι αυτό το παράδειγμα πρέπει να το μιμηθούν όλα τα Υπουργεία χωρίς να αφήνω υπαινιγμό για κανένα Υπουργείο αλλά πρέπει όμως να γίνεται αυτός ο ουσιαστικός διάλογος.
Σήμερα οι 13 περιφερειάρχες έβαλαν τα θέματα στον Υπουργό, στον κ. Σκανδαλίδη πως ακριβώς αντιμετωπίζει τα θέματα της αγροτικής ανάπτυξης η κάθε περιφέρεια. Και γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο εμείς θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε και την προγραμματική την οποία πρόκειται να υπογράψουμε μετά τον φάκελο τον ολοκληρωμένο που μας έδωσε σήμερα θα τον εξετάσουμε και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δώσουμε τις οριστικές απαντήσεις για να είμαστε από κοινού σε όλα τα θέματα και εκτός όλων των άλλων και στα θέματα των ελέγχων»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε:
«Νομίζω ότι ήταν μια πολύ σοβαρή συζήτηση. Συμφωνήσαμε σχεδόν σε όλα και για την πολιτική γης και για τα δημόσια έργα των οποίων τη διοίκηση των έργων θα τα αναλάβουν οι περιφέρειες και για τα θέματα που έχουν σχέση με την κατάρτιση των ανέργων μέσω των προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας και για τα θέματα που έχουν σχέση με την πορεία των επιχειρησιακών σχεδίων και τελικά και τις πραγματικές συμβάσεις, πώς θα ενεργοποιήσουμε τους ανέργους για να είμαστε και συνεπείς απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιστεύω ότι το μεγάλο κέρδος απ' αυτή την ιστορία δεν είναι μόνο ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση παίρνει πάνω της τις αρμοδιότητες που της ανήκουν για να ασκήσει μια πραγματική πολιτική αγροτικής ανάπτυξης, είναι ότι στον ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό πλέον παίζει καταλυτικό ρόλο. Μπαίνει στο νέο σχεδιασμό του προγράμματος με τα μπούνια. Κι αυτό το πράγμα κατά τη γνώμη μου είναι αυτό που πρέπει να γίνει σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα, σε όλους τους τομείς, γιατί μόνο έτσι μπορεί η χώρα να βρει έναν βηματισμό ουσιαστικής περιφερειακής ανάπτυξης και οι κοινωνίες μας να ζήσουν καλύτερες μέρες.
Ήταν μια πραγματικά πολύ σημαντική συζήτηση που έγινε πάνω πια σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα και σε διακηρύξεις».

Ιστορικό Δελτίων Τύπου