Κ. Αγοραστός «Οι Περιφέρειες εκπέμπουν SOS, το κεντρικό κράτος δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του για τη χρηματοδότησή τους»

«Οι Περιφέρειες εκπέμπουν SOS, το κεντρικό κράτος δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του για τη χρηματοδότηση των Περιφερειών», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά την δίωρης διάρκειας συνάντηση του ΔΣ της ΕΝΠΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Κ. Πουλάκη.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από το ΔΣ της ΕΝΠΕ οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας, Βορείου Αιγαίου κα Χρ. Καλογήρου, Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννης, Δυτικής Ελλάδας κ. Απ. Κατσιφάρας, Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης, Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, Ιονίων Νήσων κ. Θ. Γαλιατσάτος, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρ. Μέτιος, Δυτικής Μακεδονίας κ. Θ. Καρυπίδης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ιονίων Νήσων κ. Σπ. Σπύρου, Αττικής κ. Δ. Μαραβέλιας και Πελοποννήσου κ. Ν. Πατσαρίνος.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Κ. Αγοραστός δήλωσε:

«Θέσαμε στον Υπουργό Εσωτερικών τέσσερα συγκεκριμένα ζητήματα:
-Από το 2012 και μετά έχει μειωθεί η χρηματοδότηση των Περιφερειών κατά 60% και πλέον όσον αφορά τις λειτουργικές δαπάνες τους, ενώ ειδικότερα οι επενδυτικοί ΚΑΠ έχουν μηδενιστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Παρ’ όλα αυτά, εμείς έχουμε προσαρμόσει τη λειτουργία μας με λίγα να κάνουμε πολλά, ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι περισσότερες Περιφέρειες θα έχουν πρόβλημα στο άμεσο μέλλον.
Εμείς, επειδή λειτουργούμε στρατηγικά και μεθοδικά, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου.
Ξεκαθαρίσαμε επίσης ότι δεν θα δεχθούμε καμία μείωση χρηματοδότησης στα πλαίσια της επισκόπησης δαπανών (spending review).
Ο Υπουργός μας είπε ότι μέχρι τέλους του 2017 θα εκταμιευθούν 27 εκατομμύρια ευρώ για επενδυτικούς ΚΑΠ (αφορά δαπάνες όπως για συντηρήσεις δρόμων και ηλεκτροφωτισμό). Το ποσό είναι προφανώς μικρό αλλά στο συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο είναι μία κίνηση. Εμείς ζητάμε κι  ευελπιστούμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση.
-Παράλληλα, ζητήσαμε από τον Υπουργό να διπλασιασθούν τουλάχιστον οι πόροι για λειτουργικές δαπάνες καθώς μας εκχωρούν διαρκώς αρμοδιότητες χωρίς τους αναλογούντες ανθρώπινους και χρηματικούς πόρους. Αναφέρω χαρακτηριστικά τη μεταφορά Ατόμων με Αναπηρία, το πρόγραμμα κολύμβησης μαθητών, το πρόγραμμα μαθητείας, δράσεις τουρισμού και πολιτισμού, αλληλεγγύης και πρόνοιας, εποπτεία των ΟΕΒ, ελέγχους περιβάλλοντος, δαπάνες πολιτικής προστασίας.
-Μείζον θέμα για τις Περιφέρειες και το επισημάναμε είναι οι παρακρατηθέντες πόροι, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των χρημάτων που αποδόθηκαν στις Περιφέρειες από τον προϋπολογισμό συγκριτικά με όσα προβλέπονται από το Νόμο του «Καλλικράτη» (4,2% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων και 4% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων ΦΠΑ). Από το 2011 οι παρακρατηθέντες πόροι των Περιφερειών ξεπερνούν το 1,9 δις ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Βεβαίως, στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία δεν ζητάμε όλα αυτά τα χρήματα, αξιώνουμε, όμως εκείνα τα χρήματα για να μην κάνουμε εκπτώσεις στις υπηρεσίες αλληλεγγύης και πρόνοιας προς τους συνανθρώπους μας καθώς και το στρατηγικό αναπτυξιακό χαρακτήρα των Περιφερειών, που είναι ένας εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της χώρας μας».
-Επιπρόσθετα, ζητήσαμε να διαγραφεί κάθε καταλογισμός που έχει γίνει στις Περιφέρειες ως καθολικών διαδόχων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για δικαιώματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και άλλων τρίτων φορέων ως ποσοστού επί του εργολαβικού οφέλους για έργα που είχαν εκτελεστεί από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις».

Δημοσιογράφος: «Πόσα χρήματα ζητήσατε για λειτουργικές δαπάνες;»
Κ. Αγοραστός: «Ζητάμε τουλάχιστον άλλα 40 εκατομμύρια για να φθάσουμε στο σημείο να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες των Περιφερειών στο σύνολό τους».

-Δημοσιογράφος: «Για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» συζητήσατε;»
-«Ναι, έγινε διεξοδική συζήτηση. Μας είπαν ότι δεν θα αιφνιδιάσουν τις Περιφέρειες και τους Δήμους αλλά θα υπάρχει εύλογος χρόνος για συζήτηση. Εμείς θέσαμε ως όρο την εύρυθμη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των Περιφερειών, ενώ επαναλάβαμε την κεντρική θέση της ΕΝΠΕ, την οποία, όπως γνωρίζετε, έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο εδώ και καιρό, για τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.
Ο Υπουργός ανέλαβε ενώπιόν μας την πολιτική δέσμευση για αποσυναρμολόγηση, όπως είπε χαρακτηριστικά, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους, εκτός αυτών που προβλέπονται συνταγματικά να ασκούνται από το κεντρικό κράτος, μαζί με το προσωπικό στις Περιφέρειες. Στο Υπουργείο γίνεται ήδη η σχετική προεργασία με βάση τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Ένωσης Περιφερειών.
Από εκεί και πέρα αναμένουμε  τις θέσεις του Υπουργείου συνολικά για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και θα τοποθετηθούμε».

- Δημοσιογράφος: «Για τα δημόσια έργα συζητήσατε;»
-«Εστιάσαμε κυρίως στα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω των αλλεπάλληλων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο για τη δημοπράτηση των έργων. Για να είναι ένας νόμος παραγωγικός πρέπει να εφαρμόζεται όταν ψηφίζεται. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει στη χώρα μας
Συμφωνήσαμε, λοιπόν, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να γίνει κοινή σύσκεψη των Υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών, της Ένωσης Περιφερειών και της ΚΕΔΕ ώστε να αρθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και να προχωρήσουν ταχύτατα τα έργα γιατί ο χρόνος είναι χρήμα στην πραγματική οικονομία, είναι θέσεις εργασίας, είναι ανάπτυξη».

 

 

Ιστορικό Δελτίων Τύπου